Despre datorie și circumstanțe

Despre datorie și circumstanțe

Acest articol e numărul 1 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 4

2 iulie

„Atunci când îţi îndeplineşti datoria, să-ţi fie indiferent dacă tremuri de frig sau ţi-e cald, dacă moţăi sau ai dormit suficient, dacă eşti vorbit de rău sau de bine, dacă eşti pe moarte sau faci altceva. Căci este una dintre acţiunile care ţin de viaţă şi aceasta, prin care murim. Este suficient, aşadar, şi în cazul ei, să pregăteşti bine prezentul.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.2

Asta mă va îmbogăți? Oamenii vor fi impresionați? Cât de mult trebuie să încerc? Cât va dura asta? Eu cu ce mă aleg? Ar trebui să fac în schimb altceva?

Acestea sunt întrebările pe care ni le punem în mijlocul oportunităților și obligațiilor zilei.

Marcus Aurelius a avut multe responsabilități, așa cum o fac și cei care dețin puterea executivă. El a judecat cazuri, a ascultat apeluri, a trimis trupe în luptă, a numit administratori, a aprobat bugetele. O mulțime de variante pentru alegerile și acțiunile sale. Ar trebui să facă asta sau aia? Ce zici de îngrijorarea asta sau alta? Când ar trebui să se distreze? Simplul memento de mai sus a fost o modalitate de a trece prin nodul gordian al stimulentelor, doleanțelor, temerilor și intereselor concurente.

Este ceea ce trebuie să folosim pentru a decide ce să facem în fiecare etapă a vieții. Moralitatea poate fi complicată – dar lucrul corect este de obicei suficient de clar și intuitiv pentru a-l simți în suflet. Datoria noastră este rareori ușoară, dar este importantă. De asemenea, este de obicei alegerea mai grea. Dar trebuie să o facem…

Deplasare prin serieTransformă „trebuie să” în „accept să” >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top