Deții un atu

Acest articol e numărul 89 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

28 septembrie

„Cât de potrivit este ca zeii să ne pună sub control doar abilitatea cea mai puternică, cea care le guvernează pe toate celelalte – abilitatea de a folosi în mod corect aparențele externe – și că nu ne-ar pune nimic altceva sub control. A fost asta pentru că pur și simplu nu erau dispuși să ne ofere mai mult? Cred că dacă ar fi fost posibil, ne-ar fi dat mai mult, dar a fost imposibil.”

~ Epictet – Discursuri, 1.1.7-8

Am putea să ne uităm la următoarea zi și să fim deznădăjduiți de toate lucrurile pe care nu le controlăm: alte persoane, sănătatea noastră, temperatura, rezultatul unui proiect odată ce ne-a ieșit din mâini.

Sau ne-am putea uita la aceeași zi și să ne bucurăm de singurul lucru pe care îl controlăm: abilitatea de a decide ce înseamnă orice eveniment.

Această a doua opțiune oferă puterea supremă – o formă adevărată și corectă de control. Dacă ai avea controlul asupra altor oameni, nu ar avea alții controlul asupra ta? În schimb, ceea ce ți s-a acordat este cel mai corect și mai utilizabil dintre atuuri. Deși nu controlezi evenimentele externe, îți păstrezi capacitatea de a decide cum răspunzi la aceste evenimente. Tu controlezi ce înseamnă fiecare eveniment extern pentru tine personal.

Asta o include și pe cea dificilă aflată în fața ta chiar acum. Dacă o vei aborda corect, vei descoperi că acest atu este din belșug.

Deplasare prin serie<< Ce va revela prosperitatea?Nevoile tale reale sunt mici >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu