Despre datorie și circumstanțe

Deții un atu

Acest articol e numărul 89 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

28 septembrie

„Cât de potrivit este ca zeii să ne pună sub control doar abilitatea cea mai puternică, cea care le guvernează pe toate celelalte – abilitatea de a folosi în mod corect aparențele externe – și că nu ne-ar pune nimic altceva sub control. A fost asta pentru că pur și simplu nu erau dispuși să ne ofere mai mult? Cred că dacă ar fi fost posibil, ne-ar fi dat mai mult, dar a fost imposibil.”

~ Epictet – Discursuri, 1.1.7-8

Am putea să ne uităm la următoarea zi și să fim deznădăjduiți de toate lucrurile pe care nu le controlăm: alte persoane, sănătatea noastră, temperatura, rezultatul unui proiect odată ce ne-a ieșit din mâini.

Sau ne-am putea uita la aceeași zi și să ne bucurăm de singurul lucru pe care îl controlăm: abilitatea de a decide ce înseamnă orice eveniment.

Această a doua opțiune oferă puterea supremă – o formă adevărată și corectă de control. Dacă ai avea controlul asupra altor oameni, nu ar avea alții controlul asupra ta? În schimb, ceea ce ți s-a acordat este cel mai corect și mai utilizabil dintre atuuri. Deși nu controlezi evenimentele externe, îți păstrezi capacitatea de a decide cum răspunzi la aceste evenimente. Tu controlezi ce înseamnă fiecare eveniment extern pentru tine personal.

Asta o include și pe cea dificilă aflată în fața ta chiar acum. Dacă o vei aborda corect, vei descoperi că acest atu este din belșug.

Deplasare prin serie<< Ce va revela prosperitatea?Nevoile tale reale sunt mici >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top