Doar proștii se grăbesc

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

18 august

„O persoană bună este invincibilă, pentru că nu se grăbește în competiții în care nu este cea mai puternică. Dacă-i vrei bunul, ia-l – ia-i și personalul, profesia și corpul. Dar nu o vei obliga niciodată să renunțe la ce și-a propus și nici nu o vei prinde în ceea ce ar evita. Singura competiție pe care persoana bună s-ar angaja este cel al alegerii motivate. Cum poate o astfel de persoană să nu fie invincibilă?”

~ Epictet – Discursuri, 3.6.5-7

Unul dintre cele mai fundamentale principii ale artelor marțiale este că puterea nu trebuie să meargă împotriva puterii. Adică: nu încerca să-ți învingi adversarul acolo unde el e mai puternic. Dar exact asta facem atunci când încercăm să realizăm o sarcină imposibilă pe care nu ne-am deranjat să o analizăm. Sau lăsăm pe cineva să ne spună ce să facem. Sau spunem da la tot ce ne vine în cale.

Unii oameni cred că „alegerea luptelor tale” este slăbiciune sau calcul. Cum ar putea fi redus numărul de eșecuri sau minimizarea numărului de leziuni inutile cauzate nouă? Cum este ăsta un lucru rău? După cum se spune, discreția este cea mai bună parte a valorii. Stoicii o numesc alegere motivată. Asta înseamnă să fii rezonabil! Gândește-te bine înainte de a alege și fă-te imbatabil.

 

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu