Despre datorie și circumstanțe

Doar proștii se grăbesc

Acest articol e numărul 48 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

18 august

„O persoană bună este invincibilă, pentru că nu se grăbește în competiții în care nu este cea mai puternică. Dacă-i vrei bunul, ia-l – ia-i și personalul, profesia și corpul. Dar nu o vei obliga niciodată să renunțe la ce și-a propus și nici nu o vei prinde în ceea ce ar evita. Singura competiție pe care persoana bună s-ar angaja este cel al alegerii motivate. Cum poate o astfel de persoană să nu fie invincibilă?”

~ Epictet – Discursuri, 3.6.5-7

Unul dintre cele mai fundamentale principii ale artelor marțiale este că puterea nu trebuie să meargă împotriva puterii. Adică: nu încerca să-ți învingi adversarul acolo unde el e mai puternic. Dar exact asta facem atunci când încercăm să realizăm o sarcină imposibilă pe care nu ne-am deranjat să o analizăm. Sau lăsăm pe cineva să ne spună ce să facem. Sau spunem da la tot ce ne vine în cale.

Unii oameni cred că „alegerea luptelor tale” este slăbiciune sau calcul. Cum ar putea fi redus numărul de eșecuri sau minimizarea numărului de leziuni inutile cauzate nouă? Cum este ăsta un lucru rău? După cum se spune, discreția este cea mai bună parte a valorii. Stoicii o numesc alegere motivată. Asta înseamnă să fii rezonabil! Gândește-te bine înainte de a alege și fă-te imbatabil.

 

Deplasare prin serie<< Oprește bucla aiciElimină surplusul >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top