Despre datorie și circumstanțe

Doar vise rele

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 10

15 februarie

„Revino sobru şi refă-ţi forţele, trezindu-te din nou şi înţelegând că visele ţi-au adus nelinişti; trezit din nou, priveşte aceste lucruri, aşa cum le-ai privit altele.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.31

Autorul Raymond Chandler ne descria pe cei mai mulți dintre noi când a scris într-o scrisoare către editorul său: „Nu m-am uitat niciodată în urmă, deși am avut multe perioade neplăcute privind înainte”. Thomas Jefferson a glumit odată într-o scrisoare către John Adams: „Câtă durere ne-a costat relele care nu s-au întâmplat niciodată!” Și Seneca ar spune cel mai bine: „Nu există nimic atât de sigur în temerile noastre care să nu fie încă mai sigur în faptul că majoritatea a ceea ce ne temem devine nimic.

Multe dintre lucrurile care ne supără, credeau stoicii, sunt un produs al imaginației, nu al realității. La fel ca visele, ele sunt vii și realiste în acel moment, dar absurde odată ce ieșim din el. Într-un vis, nu ne oprim niciodată să ne gândim și să spunem: „Are ceva sens?” Nu, mergem înainte. Același lucru este valabil și cu momentele noastre de furie sau frică sau alte emoții extreme.

A te supăra este ca și cum ai continua visul în timp ce ești treaz. Lucrul care te-a provocat nu a fost real, dar reacția ta a fost. Și astfel din fals vin consecințe reale. De aceea trebuie să te trezești chiar acum, în loc să creezi un coșmar.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu