Două sarcini

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

25 octombrie

„Prin urmare, ce o face pe o persoană să fie liberă de obstacole și să se autodetermine? Căci bogăția nu o face, nici înaltele funcții, statutul sau regatul – mai degrabă, trebuie găsit altceva… în cazul vieții, este cunoașterea modului de a trăi.”

~ Epictet – Discursuri, 4.1.62-64

Ai două sarcini esențiale în viață: să fii o persoană bună și să urmărești preocuparea pe care o iubești. Orice altceva este o risipă de energie și o risipă a potențialului tău.

Cum se face asta? OK, asta e o întrebare mai grea. Dar filosofia pe care o învățăm de la stoici o face suficient de simplă: spune nu distragerilor, emoțiilor distructive, presiunii exterioare. Întreabă-te: ce pot face doar eu? Care este cea mai bună utilizare a timpului meu limitat pe această planetă? Încearcă să faci ceea ce trebuie, atunci când situația o cere. Tratează-i pe ceilalți așa cum ai spera să fii tratat tu însuți. Și înțelege că fiecare mică alegere și mică chestiune este o oportunitate de a practica aceste mari principii.

Asta e. Aceasta este ceea ce se înscrie în cea mai importantă abilitate dintre toate: cum să trăiești…

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu