Despre datorie și circumstanțe

Dușmanul fericirii

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 7

17 februarie

„Este totalmente imposibil să unim fericirea cu dorința pentru ceea ce nu avem. Fericirea are tot ce își dorește și, asemănător cu cei bine hrăniți, nu ar trebui să existe foame sau sete.”

~ Epictet – Discursuri, 3.24.17

Voi fi fericit când voi absolvi, ne spunem. Voi fi fericit când voi primi această promovare, când această dietă va da roade, când voi avea banii pe care părinții mei nu i-au avut niciodată. Fericirea condiționată este ceea ce psihologii numesc acest tip de gândire. La fel ca orizontul, poți să mergi kilometri și kilometri și să nu ajungi niciodată la el. Nici măcar nu te vei apropia.

Anticipând cu nerăbdare un eveniment viitor, imaginându-ți cu pasiune ceva ce îți dorești, așteptând cu nerăbdare un scenariu fericit – oricât de plăcute ar părea aceste activități, îți distrug șansa de a fi fericit aici și acum. Localizează acea dorință după mai mult, mai bine, într-o zi și vezi-o așa cum este: inamicul mulțumirii tale. Alege-o sau alege fericirea ta. După cum spune Epictet, cele două nu sunt compatibile.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu