Despre datorie și circumstanțe

E doar un număr

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

13 decembrie

„Te superi cumva că ai doar atâtea litre, şi nu trei sute? De asemenea, <te superi> că trebuie să trăieşti până la atâţia ani, şi nu mai mult? Căci, după cum eşti mulţumit de cantitatea de substanţă fixată pentru tine, tot aşa <trebuie să fii mulţumit> şi de timpul ce ţi s-a dat.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.49 : : : : : : : : : : : :

Se spune că vârsta este doar un număr, dar pentru unii oameni este unul foarte important – altfel, femeile nu ar minți că sunt mai tinere, iar tinerii ambițioși nu ar minți că sunt mai în vârstă. Oamenii bogați și cei care nu au sănătate cheltuiesc miliarde de dolari într-un efort de a muta data de expirare de la aproximativ șaptezeci și opt de ani la, speră, pentru totdeauna.

Numărul de ani pe care reușim să-i gestionăm nu contează, ci doar din ce sunt compuși acești ani. Seneca a spus-o cel mai bine când a scris: „Viața este lungă dacă știi să o folosești”. Din nefericire, majoritatea oamenilor nu o fac – risipesc viața care le-a fost dată. Doar când este prea târziu, încearcă să compenseze acea risipă, sperând în zadar să pună mai mult timp pe ceas.

Folosește-o astăzi. Folosește fiecare zi. Fii mulțumit de ceea ce ți s-a dat.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu