Despre datorie și circumstanțe

E ușor să devii mai bun. Dar mai bun decât ce?

Acest articol e numărul 113 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

22 octombrie

„«Cel mai brav luptător», dar nu dedicat binelui comun,nici mai respectuos, nici mai disciplinat faţă de evenimente, nici mai binevoitor faţă de greşelile apropiaţilor.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.52

Auto-perfecționarea este o căutare nobilă. Majoritatea oamenilor nici măcar nu se deranjează. Dar printre cei care o fac, este posibil ca vanitatea și superficialitatea să corupă acest proces. Vrei un pachet cu șase tricouri pentru că te-ai auto-provocat și te angajezi la un obiectiv dificil? Sau este pentru că vrei să impresionezi oamenii? Alergi maratonul respectiv pentru că vrei să-ți testezi limitele sau pentru că fugi de problemele tale acasă?

Voința noastră nu ar trebui să fie îndreptată spre a deveni persoana care este într-o formă perfectă sau care poate vorbi mai multe limbi, dar care nu are o secundă dedicată altei persoane. Ce rost are să câștigi la sport, dar să pierzi în efortul de a fi un soț bun, soție, tată, mamă, fiu sau fiică? Să nu confundăm îmbunătățirea lucrurilor, cu a fi o persoană mai bună. Una este o prioritate mult mai mare decât cealaltă.

Deplasare prin serie<< Eroi, aici și acumArată-ți calitățile pentru care ai fost făcut >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top