Despre datorie și circumstanțe

Educația e libertate

Acest articol e numărul 185 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

2 ianuarie

„Care este rodul acestor învățături? Doar cea mai frumoasă și potrivită recoltă a celor cu adevărat educați – liniște, neînfricare și libertate. Nu ar trebui să avem încredere în masele care spun că numai cei liberi pot fi educați, ci mai degrabă în iubitorii de înțelepciune care spun că numai cei educați sunt liberi.”

~ Epictet – Discursuri, 2.1.21-23a

De ce citești această succesiune de articole? De ce să ridici vreo carte? Nu pentru a părea mai inteligent, nu ca să-ți treacă timpul pe drum, nu ca să asculți ceea ce vrei să auzi — există o mulțime de opțiuni mai ușoare decât să citești.

Nu, ai luat o carte pentru a învăța cum să trăiești. Pentru că vrei să fii mai liber, să te temi mai puțin și să atingi o stare de pace. Educația – citirea și meditarea asupra înțelepciunii marilor minți – nu trebuie făcută de dragul ei. Are un scop.

Amintește-ți acel imperativ în zilele în care începi să te simți distras, când te uiți la televizor sau când iei o gustare, pare o utilizare mai bună a timpului tău decât să citești sau să studiezi filozofia. Cunoașterea – auto-cunoașterea, în special, – este libertate.

Deplasare prin serie<< Control și alegereFii nemilos cu lucrurile care nu contează >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top