Despre datorie și circumstanțe

Educația e libertate

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

2 ianuarie

„Care este rodul acestor învățături? Doar cea mai frumoasă și potrivită recoltă a celor cu adevărat educați – liniște, neînfricare și libertate. Nu ar trebui să avem încredere în masele care spun că numai cei liberi pot fi educați, ci mai degrabă în iubitorii de înțelepciune care spun că numai cei educați sunt liberi.”

~ Epictet – Discursuri, 2.1.21-23a

De ce citești această succesiune de articole? De ce să ridici vreo carte? Nu pentru a părea mai inteligent, nu ca să-ți treacă timpul pe drum, nu ca să asculți ceea ce vrei să auzi — există o mulțime de opțiuni mai ușoare decât să citești.

Nu, ai luat o carte pentru a învăța cum să trăiești. Pentru că vrei să fii mai liber, să te temi mai puțin și să atingi o stare de pace. Educația – citirea și meditarea asupra înțelepciunii marilor minți – nu trebuie făcută de dragul ei. Are un scop.

Amintește-ți acel imperativ în zilele în care începi să te simți distras, când te uiți la televizor sau când iei o gustare, pare o utilizare mai bună a timpului tău decât să citești sau să studiezi filozofia. Cunoașterea – auto-cunoașterea, în special, – este libertate.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu