Despre datorie și circumstanțe

Elimină surplusul

Acest articol e numărul 49 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

19 august

„Căci aceasta aduce nu numai mulţumirea de a fi făcut ceva în mod desăvârşit, ci şi mulţumirea de a fi făcut puţine lucruri. Însă dacă ar suprima cineva cea mai mare parte din cele ce spunem şi facem, care nu sunt necesare, ar fi mai liniştit şi mai puţin zbuciumat. Rezultă de aici că trebuie cu orice ocazie să-şi amintească: acest lucru nu face cumva parte dintre cele care nu sunt necesare? Trebuie, de asemenea, înlăturate nu numai activităţile inutile, ci şi reprezentările; căci astfel acţiunile pe care le provoacă ele nu vor mai avea loc.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.24

Stoicii nu erau călugări. Nu s-au retras în sanctuarul unei mănăstiri sau al unui templu. Erau politicieni, oameni de afaceri, soldați, artiști. Ei și-au practicat filozofia în mijlocul preocupărilor vieții – exact așa cum încerci să faci și tu.

Cheia pentru a realiza acest lucru este de a elimina fără milă neesențialul din propria viață. Ce vanitate ne obligă să facem, ce lăcomie ne mână, ce disciplină proastă ne suplimentează, ce lipsă de curaj ne împiedică să spunem nu. Toate astfel de surplusuri trebuie să le tăiem, să le tăiem, să le tăiem.

 

Deplasare prin serie<< Doar proștii se grăbescUnde contează >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top