Elimină surplusul

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

19 august

„Căci aceasta aduce nu numai mulţumirea de a fi făcut ceva în mod desăvârşit, ci şi mulţumirea de a fi făcut puţine lucruri. Însă dacă ar suprima cineva cea mai mare parte din cele ce spunem şi facem, care nu sunt necesare, ar fi mai liniştit şi mai puţin zbuciumat. Rezultă de aici că trebuie cu orice ocazie să-şi amintească: acest lucru nu face cumva parte dintre cele care nu sunt necesare? Trebuie, de asemenea, înlăturate nu numai activităţile inutile, ci şi reprezentările; căci astfel acţiunile pe care le provoacă ele nu vor mai avea loc.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.24

Stoicii nu erau călugări. Nu s-au retras în sanctuarul unei mănăstiri sau al unui templu. Erau politicieni, oameni de afaceri, soldați, artiști. Ei și-au practicat filozofia în mijlocul preocupărilor vieții – exact așa cum încerci să faci și tu.

Cheia pentru a realiza acest lucru este de a elimina fără milă neesențialul din propria viață. Ce vanitate ne obligă să facem, ce lăcomie ne mână, ce disciplină proastă ne suplimentează, ce lipsă de curaj ne împiedică să spunem nu. Toate astfel de surplusuri trebuie să le tăiem, să le tăiem, să le tăiem.

 

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu