Despre datorie și circumstanțe

Eroi, aici și acum

Acest articol e numărul 112 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

Despre datorie și circumstanțe
21 octombrie

„Ce lucru fac aceştia! Ei nu vor să-i laude pe cei care trăiesc în acelaşi timp şi împreună cu ei şi, pe de altă parte, ţin mult să fie lăudaţi de urmaşii pe care nici nu i-au văzut vreodată, nici nu-i vor vedea. Aceasta este aproape ca şi cum ai fi supărat că cei născuţi înaintea ta nu au spus vorbe de laudă despre tine.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.18

Alexandria, orașul din Egipt, poartă încă numele fondatorului său, Alexandru cel Mare, la aproximativ 2.300 de ani după ce a pus piciorul acolo. Cât de bine te-ai simți să ai un oraș numit după tine de atâtea secole? Să știi că oamenii încă îți spun numele?

Iată un gând: nu ar fi grozav. Pentru că, la fel ca Alexandru, vei fi mort. Nu vei avea nicio idee dacă numele tău a dăinuit peste secole. Nimeni nu ajunge să se bucure de propria moștenire – prin definiție.

Mai rău, gândește-te la toate lucrurile oribile pe care le-a făcut Alexandru pentru a realiza ceea ce a făcut. A purtat războaie fără rost. Avea un temperament cumplit – chiar și-a ucis cel mai bun prieten într-o luptă, la beție. Era nemilos și sclav al ambiției sale. Este chiar atât de admirabil?

În loc să pierzi fie și o secundă, luând în considerare opiniile viitorilor oameni – oameni care nu sunt încă născuți – concentrează-te asupra ta pentru a fi cea mai bună persoană care poți fi în momentul prezent. Dacă faci ceea ce trebuie, chiar acum. Viitorul îndepărtat este irelevant. Fii bun, nobil și impresionant acum – e tot ce contează.

Deplasare prin serie<< Semne ale vieții buneE ușor să devii mai bun. Dar mai bun decât ce? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top