Eroi, aici și acum

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

21 octombrie

„Ce lucru fac aceştia! Ei nu vor să-i laude pe cei care trăiesc în acelaşi timp şi împreună cu ei şi, pe de altă parte, ţin mult să fie lăudaţi de urmaşii pe care nici nu i-au văzut vreodată, nici nu-i vor vedea. Aceasta este aproape ca şi cum ai fi supărat că cei născuţi înaintea ta nu au spus vorbe de laudă despre tine.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.18

Alexandria, orașul din Egipt, poartă încă numele fondatorului său, Alexandru cel Mare, la aproximativ 2.300 de ani după ce a pus piciorul acolo. Cât de bine te-ai simți să ai un oraș numit după tine de atâtea secole? Să știi că oamenii încă îți spun numele?

Iată un gând: nu ar fi grozav. Pentru că, la fel ca Alexandru, vei fi mort. Nu vei avea nicio idee dacă numele tău a dăinuit peste secole. Nimeni nu ajunge să se bucure de propria moștenire – prin definiție.

Mai rău, gândește-te la toate lucrurile oribile pe care le-a făcut Alexandru pentru a realiza ceea ce a făcut. A purtat războaie fără rost. Avea un temperament cumplit – chiar și-a ucis cel mai bun prieten într-o luptă, la beție. Era nemilos și sclav al ambiției sale. Este chiar atât de admirabil?

În loc să pierzi fie și o secundă, luând în considerare opiniile viitorilor oameni – oameni care nu sunt încă născuți – concentrează-te asupra ta pentru a fi cea mai bună persoană care poți fi în momentul prezent. Dacă faci ceea ce trebuie, chiar acum. Viitorul îndepărtat este irelevant. Fii bun, nobil și impresionant acum – e tot ce contează.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu