Despre datorie și circumstanțe

Erou sau Nero?

Acest articol e numărul 225 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
11 februarie

„Sufletul nostru este uneori un rege, iar alteori un tiran. Un rege, îngrijindu-se de ceea ce este onorabil, protejează sănătatea corpului în grija lui și nu-i dă nicio comandă josnică sau sordidă. Dar un suflet necontrolat, alimentat de dorință și exagerat de răsfăț este transformat dintr-un rege în cel mai de temut și detestat lucru – un tiran.”

~ Seneca – Scrisori morale, 114.24

Se spune că puterea absolută corupe absolut. La prima vedere, este adevărat. Nero, elevul lui Seneca și întregul său șir de abuzuri și crime este un exemplu perfect. Un alt împărat, Domițian, a alungat în mod arbitrar toți filozofii din Roma (Epictet a fost forțat astfel să fugă). Mulți dintre împărații Romei erau tirani. Cu toate acestea, nu mulți ani mai târziu, Epictet avea să devină un prieten apropiat al unui alt împărat, Hadrian, care l-a ajutat pe Marcus Aurelius să urce la tron, unul dintre cele mai adevărate exemple de rege filozof înțelept.

Deci nu este atât de clar că puterea corupe întotdeauna. De fapt, se pare că se reduce, în multe privințe, la puterea interioară și la conștiința de sine a indivizilor – ce prețuiesc, ce dorințe țin în frâu, dacă înțelegerea lor despre corectitudine și dreptate poate contracara tentațiile unei bogății nelimitate.

Același lucru este valabil și pentru tine. Atât personal cât și profesional. Tiran sau rege? Erou sau Nero? Care vei fi?

Deplasare prin serie<< Furia este un combustibil răuProtejează-ți pacea minții >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top