Despre datorie și circumstanțe

Este în interesul tău

Acest articol e numărul 53 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

23 august

„Prin urmare, explicați de ce o persoană înțeleaptă nu ar trebui să se îmbete – nu cu cuvinte, ci prin faptele urâțeniei și a caracterului ofensator. Este cel mai ușor să demonstrezi că așa-numitele plăceri, atunci când depășesc măsura adecvată, nu sunt decât pedepse.”

~ Seneca – Scrisori morale, 83.27

Există o tehnică mai puțin eficientă pentru a convinge oamenii să facă ceva decât să le ții discursuri? Există ceva care-i oprește oameni mai mult decât noțiunile abstracte? De aceea, stoicii nu spun: „Nu mai face asta, este un păcat”. În schimb, ei spun „Nu face acest lucru pentru că te va nenoroci”. Ei nu spun: „Plăcerea nu este plăcută”. Ei spun: „Plăcerea nesfârșită devine propria sa formă de pedeapsă”. Metodele lor de convingere sunt în linia celor „48 de legi ale puterii” (The 48 Laws of Power): „Fă apel la interesul personal al oamenilor, niciodată la mila sau recunoștința lor”.

Dacă te găsești în situația de a încerca să convingi pe cineva să se schimbe sau să facă ceva diferit, amintește-ți ce este o pârghie eficientă în interes personal. Nu constă în aceea că acest lucru sau altul este rău, ci că este în interesul lui să facă acest lucru într-un mod diferit. Și arată-le – nu moraliza.

Și ce se întâmplă atunci când aplici acest mod de gândire propriului tău comportament?

 

Deplasare prin serie<< Nu te lega de mărunțișuriFolosește toate sursele >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top