Este în interesul tău

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

23 august

„Prin urmare, explicați de ce o persoană înțeleaptă nu ar trebui să se îmbete – nu cu cuvinte, ci prin faptele urâțeniei și a caracterului ofensator. Este cel mai ușor să demonstrezi că așa-numitele plăceri, atunci când depășesc măsura adecvată, nu sunt decât pedepse.”

~ Seneca – Scrisori morale, 83.27

Există o tehnică mai puțin eficientă pentru a convinge oamenii să facă ceva decât să le ții discursuri? Există ceva care-i oprește oameni mai mult decât noțiunile abstracte? De aceea, stoicii nu spun: „Nu mai face asta, este un păcat”. În schimb, ei spun „Nu face acest lucru pentru că te va nenoroci”. Ei nu spun: „Plăcerea nu este plăcută”. Ei spun: „Plăcerea nesfârșită devine propria sa formă de pedeapsă”. Metodele lor de convingere sunt în linia celor „48 de legi ale puterii” (The 48 Laws of Power): „Fă apel la interesul personal al oamenilor, niciodată la mila sau recunoștința lor”.

Dacă te găsești în situația de a încerca să convingi pe cineva să se schimbe sau să facă ceva diferit, amintește-ți ce este o pârghie eficientă în interes personal. Nu constă în aceea că acest lucru sau altul este rău, ci că este în interesul lui să facă acest lucru într-un mod diferit. Și arată-le – nu moraliza.

Și ce se întâmplă atunci când aplici acest mod de gândire propriului tău comportament?

 

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu