Despre datorie și circumstanțe

Eterna sănătate bună

Acest articol e numărul 168 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

16 decembrie

„Îți spun, trebuie doar să înveți să trăiești așa cum o face omul sănătos… trăind cu deplină încredere. Ce încredere? Singura ce merită reținută, în ceea ce este demn de încredere, nestingherit și nu poate fi luat – propria ta alegere motivată.”

~ Epictet – Discursuri, 3.26.23b-24 : : : : : : : : : : : :

După cum spun stoicii în mod repetat, este periculos să ai încredere în ceea ce nu controlezi. Dar alegerea ta motivată? Ei bine, deocamdată, asta e în controlul tău. Prin urmare, este unul dintre puținele lucruri în care poți avea încredere. Este singurul domeniu al sănătății căruia nu i se poate pune brusc un diagnostic terminal (cu excepția celui pe care îl primim cu toții în ziua în care ne naștem). Este singurul care rămâne curat și nu se uzează niciodată – doar utilizatorul renunță la el; nu va părăsi niciodată utilizatorul.

În acest pasaj, Epictet subliniază că sclavii și muncitorii și filozofii deopotrivă pot trăi astfel. Socrate, Diogene și Cleanthes trăiau în acest fel – chiar și în timp ce aveau familii și în timp ce erau studenți cu dificultăți.

Și la fel poți și tu.

Deplasare prin serie<< O cale simplă de măsurare a zilelor noastreCunoaște-te înainte de a fi prea târziu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top