Despre datorie și circumstanțe

Eterna sănătate bună

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

16 decembrie

„Îți spun, trebuie doar să înveți să trăiești așa cum o face omul sănătos… trăind cu deplină încredere. Ce încredere? Singura ce merită reținută, în ceea ce este demn de încredere, nestingherit și nu poate fi luat – propria ta alegere motivată.”

~ Epictet – Discursuri, 3.26.23b-24 : : : : : : : : : : : :

După cum spun stoicii în mod repetat, este periculos să ai încredere în ceea ce nu controlezi. Dar alegerea ta motivată? Ei bine, deocamdată, asta e în controlul tău. Prin urmare, este unul dintre puținele lucruri în care poți avea încredere. Este singurul domeniu al sănătății căruia nu i se poate pune brusc un diagnostic terminal (cu excepția celui pe care îl primim cu toții în ziua în care ne naștem). Este singurul care rămâne curat și nu se uzează niciodată – doar utilizatorul renunță la el; nu va părăsi niciodată utilizatorul.

În acest pasaj, Epictet subliniază că sclavii și muncitorii și filozofii deopotrivă pot trăi astfel. Socrate, Diogene și Cleanthes trăiau în acest fel – chiar și în timp ce aveau familii și în timp ce erau studenți cu dificultăți.

Și la fel poți și tu.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu