Despre datorie și circumstanțe

Făcut pentru dreptate

Acest articol e numărul 19 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

20 iulie

„Cel care comite o nedreptate comite o impietate; căci, de vreme ce natura universului a făcut fiinţele raţionale unele pentru altele, astfel încât să se ajute reciproc, după valoarea fiecăreia, şi să nu se vatăme în nici un fel, cel care încalcă voinţa acesteia comite o impietate evidentă faţă de
cel mai venerabil dintre zei.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.1.1

Despre cele mai urâte fapte spunem că sunt infracțiuni împotriva naturii. Considerăm că anumite lucruri sunt un afront la adresa umanității, afirmând: „Asta încalcă tot ceea ce ne este drag”. Oricât de diferiți suntem în ceea ce privește religia, educația, politica, clasa sau sexul, putem să ne punem de comun acord.

De ce? Pentru că simțul nostru de dreptate ne este în sânge. Nu ne place când oamenii sunt cruzi; nouă nu ne plac ticăloșii; adoptăm legi care îi protejează pe cei fără apărare; și ne plătim impozitele, fiind de acord, parțial, să ne redistribuim averea către cei care au nevoie. În același timp, dacă credem că ne stă în putere, am putea încerca să trișăm sau să evităm regulile.

Cheia este deci să ne păstrăm înclinația naturală către dreptate cu granițe bine definite și angajamente puternice. Într-o lume în care valorile tradiționale sunt puse la îndoială și se încearcă manipulări de tot felul, stabilirea clară a principiilor de viață este tot ce ne rămâne.

Deplasare prin serie<< Iartă-i, că nu știuFăcut pentru a lucra împreună >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top