Făcut pentru dreptate

Acest articol e numărul 19 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

20 iulie

„Cel care comite o nedreptate comite o impietate; căci, de vreme ce natura universului a făcut fiinţele raţionale unele pentru altele, astfel încât să se ajute reciproc, după valoarea fiecăreia, şi să nu se vatăme în nici un fel, cel care încalcă voinţa acesteia comite o impietate evidentă faţă de
cel mai venerabil dintre zei.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.1.1

Despre cele mai urâte fapte spunem că sunt infracțiuni împotriva naturii. Considerăm că anumite lucruri sunt un afront la adresa umanității, afirmând: „Asta încalcă tot ceea ce ne este drag”. Oricât de diferiți suntem în ceea ce privește religia, educația, politica, clasa sau sexul, putem să ne punem de comun acord.

De ce? Pentru că simțul nostru de dreptate ne este în sânge. Nu ne place când oamenii sunt cruzi; nouă nu ne plac ticăloșii; adoptăm legi care îi protejează pe cei fără apărare; și ne plătim impozitele, fiind de acord, parțial, să ne redistribuim averea către cei care au nevoie. În același timp, dacă credem că ne stă în putere, am putea încerca să trișăm sau să evităm regulile.

Cheia este deci să ne păstrăm înclinația naturală către dreptate cu granițe bine definite și angajamente puternice. Într-o lume în care valorile tradiționale sunt puse la îndoială și se încearcă manipulări de tot felul, stabilirea clară a principiilor de viață este tot ce ne rămâne.

Deplasare prin serie<< Iartă-i, că nu știuFăcut pentru a lucra împreună >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu