Despre datorie și circumstanțe

Fără învinovățire, doar concentrare

Acest articol e numărul 34 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

4 august

„Nu trebuie să mai dai vina pe Dumnezeu și să învinovățești pe nicio persoană. Trebuie să-ți controlezi complet dorința și să-ți deplasezi atenția spre ceea ce se află în motivarea alegerii tale. Nu trebuie să mai simți furie, resentimente, invidii sau regrete.”

~ Epictet – Discursuri, 3.22.13

Nelson Mandela a fost închis pentru opoziția la regimul brutal de apartheid din Africa de Sud timp de douăzeci și șapte de ani. Timp de optsprezece din acei ani, el a avut o găleată pentru toaletă, un pătuț tare într-o celulă mică și o dată pe an i s-a permis un singur vizitator – timp de treizeci de minute. A fost un tratament rău menit să izoleze și să distrugă prizonierii. Și totuși, în ciuda acestui fapt, Mandela a devenit o figură a demnității în închisoare.

Deși a fost lipsit de multe lucruri, a găsit totuși modalități creative de a-și afirma voința. După cum a explicat unul dintre colegii săi prizonieri, Neville Alexander, „El [Mandela] a subliniat întotdeauna, dacă ei spun că trebuie să alergați, insistați să mergeți. Dacă ei spun că trebuie să mergi repede, insistă să mergi încet. Acesta a fost întreaga idee. Vom stabili termenii.” El a solicitat să sară coarda și a încercat să rămână în formă. Și-a ținut capul mai sus decât alți prizonieri, i-a încurajat în momentele grele și și-a păstrat întotdeauna sentimentul de siguranță.

Această siguranță de sine este necesară fiecăruia, de asemenea. Indiferent de ceea ce se întâmplă astăzi, indiferent de locul în care te afli, treci la ceea ce se află în alegerile tale motivate. Ignoră, pe cât de bine poți, emoțiile ce apar, care ar fi atât de ușor să-ți distragă atenția. Nu te emoționa – concentrează-te.

Deplasare prin serie<< Viața bună poate fi oriundeTăcerea este forță >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top