Despre datorie și circumstanțe

Fără sens… ca un vin fin

Acest articol e numărul 176 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

24 decembrie

„Știi ce gust are vinul și lichiorul. Nu contează dacă o sută sau o mie de sticle îți trec prin vezica urinară – nu ești altceva decât un filtru.”

~ Seneca – Scrisori morale, 77.16 : : : : : : : : : : : :

Avem aici o altă expresie disprețuitoare, de data aceasta a lui Seneca, care, având în vedere reputația sa de opulență, se bucura probabil din când în când de o băutură bună. Ideea lui va zgudui probabil pe oricine pentru care succesul și vârsta adultă l-au transformat într-un snob al vinului (deși logica poate fi aplicată la fel de ușor pentru gurmanzi, tehnicieni, audiofili și altele asemenea).

Oricât de distractive, de incitante și de plăcute sunt aceste plăceri, merită să le pui la locul lor. Nu primești un premiu la sfârșitul vieții pentru că ai consumat mai mult, ai muncit mai mult, ai cheltuit mai mult, ai adunat mai mult sau ai învățat mai multe despre diferitele recolte decât oricine altcineva. Ești doar o conductă, o navă care a ținut temporar sau a interacționat cu aceste obiecte fanteziste.

Dacă simți poftă de ele, această meditație te-ar putea ajuta la reducerea strălucirii lor măcar într-o mică parte.

Deplasare prin serie<< Ce ți-e atât de frică să pierzi?Nu arde lumânarea la ambele capete >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu