Fără timp pentru teorii, doar rezultate

Acest articol e numărul 41 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

11 august

„Când ne-a apărut problema dacă obișnuința sau teoria erau mai bune pentru a obține virtutea – prin teorie înțelegând ceea ce ne învață conduita corectă și prin obișnuință referindu-ne la a ne adapta să acționăm conform acestei teorii – Musonius a considerat că obișnuința mai eficientă.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 5.17.31-32, 5.19.1-2

După cum spune Hamlet,

„Există mai multe lucruri în cer și pe pământ, Horatio,
Decât visează în filozofia ta. ”

Nu există timp pentru a schimba logica dacă teoriile noastre sunt corecte. Aici avem de-a face cu lumea reală. Ceea ce contează este modul în care vei face față acestei situații cu care te confrunți și dacă vei putea trece peste ea și peste următoarea. Asta nu înseamnă că totul funcționează – dar nu putem uita că, deși teoriile sunt curate și simple, situațiile reale sunt rareori așa.

Deplasare prin serie<< Perfecțiunea e dușmanul acțiuniiCreează-ți propriile ziceri >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu