Despre datorie și circumstanțe

Fiecare e stăpânul propriului domeniu

Acest articol e numărul 16 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

18 iulie

„Facultatea de a alege a vecinului meu este tot atât de indiferentă facultăţii mele de a alege ca şi respiraţia sau bietul trup al acestuia. Căci, chiar dacă suntem născuţi unul pentru celălalt pe cât posibil, totuşi fiecare dintre noi are părţile conducătoare ale sufletului drept puterea sa suverană. Aşadar, viciul vecinului meu ar putea deveni pentru mine un rău, motiv pentru care Zeul nu a vrut ca nefericirea mea să depindă de un altul.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.56

Fundamentul unei țări libere ține și de faptul că libertatea ta se termină când vrei să-ți răsucești pumnul acolo unde începe începe nasul altcuiva. Adică, oricine este liber să facă ceea ce îi place, până când interferează cu corpul și cu spațiul tău fizic. Această zicală poate funcționa și ca o mare filozofie personală.

Dar să trăiești așa va necesita două ipoteze importante. În primul rând, ar trebui să îți trăiești propria viață în așa fel încât să nu te impui altora în mod negativ. În al doilea rând, trebuie să fii deschis la minte și să accepți suficient pentru a-i lăsa și pe alții să facă același lucru.

Poți face asta? Chiar și atunci când nu ești de acord cu alegerile pe care le fac? Poți să înțelegi că viața lor este treaba lor și a ta este a ta? Și că ai mult de luptat cu tine, fără să deranjezi pe nimeni altcineva?

Deplasare prin serie<< Evoluție sufleteascăNu-i abandona pe alții… sau pe tine însuți >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top