Fii modest, sau vei fi pus la pământ

Acest articol e numărul 73 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

12 septembrie

„Zenon a spus întotdeauna că nimic nu este mai nepotrivit decât să zbori, mai ales cu tineri.”

~ Diogene Laertius – Viețile eminenților filosofi, 7.1.22

Faimoasa scrisoare a lui Isocrate către Demonicus (care mai târziu a devenit inspirația pentru discursul lui PoloniusTo your own self be true”) are un avertisment similar cu al lui Zenon. Scriindu-i tânărului, Isocrate sfătuiește: „Fii plăcut în relațiile tale cu cei care se apropie de tine și niciodată trufaș; căci mândria aroganților chiar și sclavii cu greu o pot suporta”.

Unul dintre cele mai frecvente tropii din artă – de la literatura antică la filmele populare – este tânărul nepăsător și prea încrezător, care vrea să fie considerat bărbat mai în vârstă și mai înțelept. Este un clișeu, deoarece este un fapt al vieții: oamenii tind să se depășească, crezând că au descoperit totul și sunt mai buni decât ceilalți. Devine atât de neplăcut să suporți pe cineva ce consideră că nu are nevoie de cunoștințe.

Dar aceasta este o confruntare cu totul evitabilă. Dacă himera asta nu e susținută, nu va apare. Supra-încrederea este o mare slăbiciune și o datorie. Dar dacă ești deja modest, nimeni nu va trebui să te înjosească – și este mult mai puțin probabil ca lumea să-ți ofere surprize urâte. Dacă rămâi la pământ, nimeni nu va trebui să te aducă – de multe ori zdrobitor – înapoi, jos.

Deplasare prin serie<< Cum ar arăta la scară redusă?Protejarea cetății noastre interioare de frică >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu