Despre datorie și circumstanțe

Fii modest, sau vei fi pus la pământ

Acest articol e numărul 73 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

12 septembrie

„Zenon a spus întotdeauna că nimic nu este mai nepotrivit decât să zbori, mai ales cu tineri.”

~ Diogene Laertius – Viețile eminenților filosofi, 7.1.22

Faimoasa scrisoare a lui Isocrate către Demonicus (care mai târziu a devenit inspirația pentru discursul lui PoloniusTo your own self be true”) are un avertisment similar cu al lui Zenon. Scriindu-i tânărului, Isocrate sfătuiește: „Fii plăcut în relațiile tale cu cei care se apropie de tine și niciodată trufaș; căci mândria aroganților chiar și sclavii cu greu o pot suporta”.

Unul dintre cele mai frecvente tropii din artă – de la literatura antică la filmele populare – este tânărul nepăsător și prea încrezător, care vrea să fie considerat bărbat mai în vârstă și mai înțelept. Este un clișeu, deoarece este un fapt al vieții: oamenii tind să se depășească, crezând că au descoperit totul și sunt mai buni decât ceilalți. Devine atât de neplăcut să suporți pe cineva ce consideră că nu are nevoie de cunoștințe.

Dar aceasta este o confruntare cu totul evitabilă. Dacă himera asta nu e susținută, nu va apare. Supra-încrederea este o mare slăbiciune și o datorie. Dar dacă ești deja modest, nimeni nu va trebui să te înjosească – și este mult mai puțin probabil ca lumea să-ți ofere surprize urâte. Dacă rămâi la pământ, nimeni nu va trebui să te aducă – de multe ori zdrobitor – înapoi, jos.

Deplasare prin serie<< Cum ar arăta la scară redusă?Protejarea cetății noastre interioare de frică >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top