Despre datorie și circumstanțe

Fii nemilos cu lucrurile care nu contează

Acest articol e numărul 186 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 5

3 ianuarie

„Câți ți-au risipit viața atunci când nu erai conștient de ceea ce pierzi, cât de mult s-a irosit în durere fără rost, bucurie prostească, dorință lacomă și distracții sociale – cât de puțin din ea ți-a rămas. Îți vei da seama că mori înainte de vremea ta!”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 3.3b

Unul dintre cele mai grele lucruri de făcut în viață este să spui „Nu”. La invitații, la cereri, la obligații, la lucrurile pe care le fac toți ceilalți. Și mai greu este să spui nu anumitor emoții care consumă timp: furie, entuziasm, distragere a atenției, obsesie, poftă. Niciunul dintre aceste impulsuri nu se simte ca o mare problemă în sine, dar acceptându-le, devin un angajament ca oricare altul.

Dacă nu ești atent, acestea sunt tocmai impunerile care îți vor copleși și consuma viața. Te-ai întrebat vreodată cum îți poți recupera o parte din timp, cum te poți simți mai puțin ocupat? Începe prin a învăța puterea lui „Nu!” – ca în „Nu, mulțumesc” și „Nu, nu mă voi lăsa prins în asta” și „Nu, pur și simplu nu pot acum”. Poate răni unele sentimente. Poate opri oamenii. Poate fi nevoie de ceva muncă grea. Dar cu cât spui mai mult nu lucrurilor care nu contează, cu atât poți spune mai mult da lucrurilor care contează.

Acest lucru îți va permite să trăiești și să te bucuri de viața pe care ți-o dorești.

Deplasare prin serie<< Educația e libertateCei trei mari >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu