Despre datorie și circumstanțe

Fii nemilos cu lucrurile care nu contează

Acest articol e numărul 186 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 7

Despre datorie și circumstanțe
3 ianuarie

„Câți ți-au risipit viața atunci când nu erai conștient de ceea ce pierzi, cât de mult s-a irosit în durere fără rost, bucurie prostească, dorință lacomă și distracții sociale – cât de puțin din ea ți-a rămas. Îți vei da seama că mori înainte de vremea ta!”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 3.3b

Unul dintre cele mai grele lucruri de făcut în viață este să spui „Nu”. La invitații, la cereri, la obligații, la lucrurile pe care le fac toți ceilalți. Și mai greu este să spui nu anumitor emoții care consumă timp: furie, entuziasm, distragere a atenției, obsesie, poftă. Niciunul dintre aceste impulsuri nu se simte ca o mare problemă în sine, dar acceptându-le, devin un angajament ca oricare altul.

Dacă nu ești atent, acestea sunt tocmai impunerile care îți vor copleși și consuma viața. Te-ai întrebat vreodată cum îți poți recupera o parte din timp, cum te poți simți mai puțin ocupat? Începe prin a învăța puterea lui „Nu!” – ca în „Nu, mulțumesc” și „Nu, nu mă voi lăsa prins în asta” și „Nu, pur și simplu nu pot acum”. Poate răni unele sentimente. Poate opri oamenii. Poate fi nevoie de ceva muncă grea. Dar cu cât spui mai mult nu lucrurilor care nu contează, cu atât poți spune mai mult da lucrurilor care contează.

Acest lucru îți va permite să trăiești și să te bucuri de viața pe care ți-o dorești.

Deplasare prin serie<< Educația e libertateCei trei mari >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top