Despre datorie și circumstanțe

Filosofia ca medicină a sufletului

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 7

31 ianuarie

„Și îndrăgeşte acea activitate la care revii şi nu te întoarce la filosofie ca la un pedagog, ci, aşa cum bolnavii de ochi se întorc către burete şi ou, aşa cum altul <se întoarce> către o cataplasmă şi către o compresă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.9

Cu cât suntem mai ocupați, cu atât lucrăm, învățăm și citim mai mult, cu atât ne putem devia. Intrăm într-un ritm. Facem bani, suntem creativi și suntem stimulați și ocupați. Se pare că totul merge bine. Dar ne depărtăm din ce în ce mai mult de filosofie.

În cele din urmă, această neglijare va contribui la o problemă – stresul se acumulează, mintea noastră devine tulbure, uităm ce este important – și asta va duce la un anumit fel de rănire. Când se întâmplă acest lucru, este important să frânăm – să lăsăm deoparte tot impulsul și momentul. Revino la regimul și practicile despre care știm că sunt înrădăcinate în claritate, judecată bună, principii bune și sănătate bună.

Stoicismul este conceput pentru a fi un medicament pentru suflet. Ne scutește de vulnerabilitățile vieții moderne. Ne restabilește vigoarea de care avem nevoie pentru a prospera în viață. Verifică-l astăzi și lasă-l să-și producă efectele.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu