Despre datorie și circumstanțe

Filosoful ca artizan al vieții și al morții

Acest articol e numărul 155 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

3 decembrie

„Filosofia nu pretinde nici unei persoane nicio posesie externă. A face acest lucru ar fi dincolo de domeniul său. Așa cum lemnul este pentru dulgher, bronzul pentru sculptor, așa și propriile noastre vieți sunt materialul potrivit în arta de a trăi.”

~ Epictet – Discursuri, 1.15.2

Filosofia nu este o activitate inactivă potrivită doar pentru academicieni sau bogați. În schimb, este una dintre cele mai esențiale activități în care se poate angaja o ființă umană. Scopul ei, așa cum spunea Henry David Thoreau la câteva mii de ani după Epictet, este să ne ajute să „rezolvăm problemele vieții, nu doar teoretic, ci și practic.” Acest lucru se aliniază frumos cu renumitul vers al lui Cicero: „A filozofa înseamnă a învăța cum să mori”.

Nu citești aceste citate și nu faci aceste exerciții de gândire pentru a te distra. Deși ele s-ar putea să fie agreabile și să te învioreze, scopul lor este să te ajute să-ți sculptezi și să-ți îmbunătățești viața. Și pentru că toți avem o singură viață și o singură moarte, ar trebui să tratăm fiecare experiență precum un sculptor cu dalta sa, sculptând până când, pentru a-l parafraza pe Michelangelo, îl eliberăm pe îngerul din marmură.

Încercăm să facem acest lucru dificil – să trăim și să murim – cât de bine putem. Și pentru a face asta, trebuie să ne amintim ce am învățat și cuvintele înțelepte care ni s-au dat.

Deplasare prin serie<< Nu mă deranja, mă sting lentNu deții asta >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top