Despre datorie și circumstanțe

Filosoful ca artizan al vieții și al morții

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

3 decembrie

„Filosofia nu pretinde nici unei persoane nicio posesie externă. A face acest lucru ar fi dincolo de domeniul său. Așa cum lemnul este pentru dulgher, bronzul pentru sculptor, așa și propriile noastre vieți sunt materialul potrivit în arta de a trăi.”

~ Epictet – Discursuri, 1.15.2

Filosofia nu este o activitate inactivă potrivită doar pentru academicieni sau bogați. În schimb, este una dintre cele mai esențiale activități în care se poate angaja o ființă umană. Scopul ei, așa cum spunea Henry David Thoreau la câteva mii de ani după Epictet, este să ne ajute să „rezolvăm problemele vieții, nu doar teoretic, ci și practic.” Acest lucru se aliniază frumos cu renumitul vers al lui Cicero: „A filozofa înseamnă a învăța cum să mori”.

Nu citești aceste citate și nu faci aceste exerciții de gândire pentru a te distra. Deși ele s-ar putea să fie agreabile și să te învioreze, scopul lor este să te ajute să-ți sculptezi și să-ți îmbunătățești viața. Și pentru că toți avem o singură viață și o singură moarte, ar trebui să tratăm fiecare experiență precum un sculptor cu dalta sa, sculptând până când, pentru a-l parafraza pe Michelangelo, îl eliberăm pe îngerul din marmură.

Încercăm să facem acest lucru dificil – să trăim și să murim – cât de bine putem. Și pentru a face asta, trebuie să ne amintim ce am învățat și cuvintele înțelepte care ni s-au dat.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu