Flexibilitatea voinței

Acest articol e numărul 80 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

19 septembrie

„Aminteşte-ţi că a-ţi schimba părerea şi a-l urma pe cel care te corectează sunt de asemenea acte de libertate; căci acţiunea ta se realizează după impulsul şi judecata ta şi, în consecinţă, şi după mintea ta.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.16

Când îți impui o sarcină, o urmărești mereu? Este o faptă impresionantă dacă o faci. Dar nu te lăsa să devii prizonierul acestui tip de determinare. Asta ar putea deveni într-o zi o răspundere.

Condițiile se schimbă. Fapte noi intervin. Apar circumstanțe. Dacă nu te poți adapta la ele – dacă pur și simplu continui, neputând să te ajustezi în funcție de aceste informații suplimentare – nu ești mai bun decât un robot. Ideea nu este de a avea o voință de fier, ci o voință adaptabilă – o voință care folosește pe deplin rațiunea pentru a clarifica percepția, impulsul și judecata, cu obiectivul de a acționa eficient în scopul corect.

Nu este o slăbiciune să te schimbi și să te adaptezi. Flexibilitatea este propriul tip de forță. De fapt, această flexibilitate combinată cu forța este ceea ce ne va face rezistenți și de neoprit.

Deplasare prin serie<< Tratarea dureriiViața nu e un dans >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu