Folosește toate sursele

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

24 august

„Nu-mi va fi niciodată rușine să citez un scriitor rău cu o vorbă bună.”

~ Seneca – Despre calmul minții, 11.8

Unul dintre lucrurile izbitoare despre scrisorile și eseurile lui Seneca este cât de des îl cita pe filosoful Epicur. De ce este ciudat? Pentru că se presupune că stoicismul și epicureismul sunt filozofii diametral opuse! (În realitate, diferențele, deși semnificative, tind să fie exagerate.)

Dar acest lucru este valabil pentru Seneca. Căuta înțelepciune, punct. Nu a contat de unde a venea. Acest lucru arată lipsa de fundamentalism – în religie, filozofie, în orice. Cui îi pasă dacă un pic de înțelepciune provine de la un stoic, cui îi pasă dacă este complet de acord cu stoicismul? Ceea ce contează este dacă îți face viața mai bună, dacă te face mai bun.

Ce înțelepciune sau ajutor ai fi în măsură să găsești astăzi, dacă n-ai mai fi interesat de afilieri și de reputație? Cât de mult ai putea vedea dacă te-ai concentra doar pe merit?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu