Despre datorie și circumstanțe

Frica este o profeție auto-împlinită

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 10

7 februarie

„Mulți sunt răniți de frică însăși și mulți s-ar putea să fi ajuns la soarta lor în timp ce se tem de soartă.”

~ Seneca – Edip, 992

Doar paranoicii supraviețuiesc”, a spus Andy Grove, fostul CEO al Intel. S-ar putea să fie adevărat. Dar știm și că paranoicii se autodistrug adesea mai repede și mai spectaculos decât ar face-o orice inamic. Seneca, cu accesul și cunoștințele sale din cea mai puternică elită a Romei, ar fi văzut această dinamică desfășurată destul de viu. Nero, studentul ale cărui excese Seneca a încercat să le stăpânească, și-a ucis nu numai propria mamă și soția, dar în cele din urmă s-a întors și împotriva lui Seneca, mentorul său.

Combinația de putere, frică și manie poate fi mortală. Liderul, convins că ar putea fi trădat, acționează primul și mai întâi îi trădează pe alții. De teamă că nu este foarte plăcut, lucrează atât de mult pentru a-i face pe alții să-l placă, încât obține efectul opus. Convins de managementul defectuos, el micro-gestionează și devine sursa managementului defectuos. Și mai departe – lucrurile de care ne temem sau care ne înspăimântă, ni le impunem orbește nouă înșine.

Data viitoare când îți este frică de un rezultat presupus dezastruos, amintește-ți că, dacă nu-ți controlezi impulsurile, dacă-ți pierzi autocontrolul, poți fi chiar tu sursa dezastrului de care te temi atât de mult. S-a întâmplat oamenilor mai deștepți, mai puternici și mai de succes. Ni se poate întâmpla și nouă.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu