Despre datorie și circumstanțe

Frica este o profeție auto-împlinită

Acest articol e numărul 221 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
7 februarie

„Mulți sunt răniți de frică însăși și mulți s-ar putea să fi ajuns la soarta lor în timp ce se tem de soartă.”

~ Seneca – Edip, 992

Doar paranoicii supraviețuiesc”, a spus Andy Grove, fostul CEO al Intel. S-ar putea să fie adevărat. Dar știm și că paranoicii se autodistrug adesea mai repede și mai spectaculos decât ar face-o orice inamic. Seneca, cu accesul și cunoștințele sale din cea mai puternică elită a Romei, ar fi văzut această dinamică desfășurată destul de viu. Nero, studentul ale cărui excese Seneca a încercat să le stăpânească, și-a ucis nu numai propria mamă și soția, dar în cele din urmă s-a întors și împotriva lui Seneca, mentorul său.

Combinația de putere, frică și manie poate fi mortală. Liderul, convins că ar putea fi trădat, acționează primul și mai întâi îi trădează pe alții. De teamă că nu este foarte plăcut, lucrează atât de mult pentru a-i face pe alții să-l placă, încât obține efectul opus. Convins de managementul defectuos, el micro-gestionează și devine sursa managementului defectuos. Și mai departe – lucrurile de care ne temem sau care ne înspăimântă, ni le impunem orbește nouă înșine.

Data viitoare când îți este frică de un rezultat presupus dezastruos, amintește-ți că, dacă nu-ți controlezi impulsurile, dacă-ți pierzi autocontrolul, poți fi chiar tu sursa dezastrului de care te temi atât de mult. S-a întâmplat oamenilor mai deștepți, mai puternici și mai de succes. Ni se poate întâmpla și nouă.

Deplasare prin serie<< Nu căuta conflictulAsta te-a făcut să te simți mai bine? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top