Despre datorie și circumstanțe

Fumul și praful mitului

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 6

25 februarie

„Tot timpul reaminteşte-ţi-i pe cei care, pentru un motiv sau altul, se înfuriau foarte uşor, oameni care au obţinut cele mai înalte onoruri sau au avut parte de nenorociri sau de rivalităţi sau de orice fel de întâmplări ale sorţii! Apoi, gândeşte-te unde sunt acum toate acestea? Fum, cenuşă şi legendă, sau nici măcar legendă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.27

În scrierile lui Marcus Aurelius, el subliniază constant modul în care împărații care au fost înaintea lui abia mai erau amintiți, doar câțiva ani mai târziu. Pentru el, aceasta a fost o reamintire a faptului că, oricât de mult ar fi cucerit, oricât de mult și-ar fi impus voința lumii, ar fi ca și cum ar fi construirea unui castel în nisip – în curând va fi șters de vânturile timpului.

Același lucru este valabil și pentru cei mânați pe culmile urii sau furiei sau obsedați de perfecționism. Lui Marcus îi plăcea să sublinieze că Alexandru cel Mare – unul dintre cei mai pasionali și ambițioși bărbați care au trăit vreodată – a fost îngropat în același pământ cu catârul său. În cele din urmă, toți vom trece și vom fi uitați încet. Ar trebui să ne bucurăm de acest scurt timp pe care îl avem pe pământ – să nu fim robiți de emoții care ne fac nefericiți și nemulțumiți.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu