Despre datorie și circumstanțe

Fumul și praful mitului

Acest articol e numărul 239 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
25 februarie

„Tot timpul reaminteşte-ţi-i pe cei care, pentru un motiv sau altul, se înfuriau foarte uşor, oameni care au obţinut cele mai înalte onoruri sau au avut parte de nenorociri sau de rivalităţi sau de orice fel de întâmplări ale sorţii! Apoi, gândeşte-te unde sunt acum toate acestea? Fum, cenuşă şi legendă, sau nici măcar legendă.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.27

În scrierile lui Marcus Aurelius, el subliniază constant modul în care împărații care au fost înaintea lui abia mai erau amintiți, doar câțiva ani mai târziu. Pentru el, aceasta a fost o reamintire a faptului că, oricât de mult ar fi cucerit, oricât de mult și-ar fi impus voința lumii, ar fi ca și cum ar fi construirea unui castel în nisip – în curând va fi șters de vânturile timpului.

Același lucru este valabil și pentru cei mânați pe culmile urii sau furiei sau obsedați de perfecționism. Lui Marcus îi plăcea să sublinieze că Alexandru cel Mare – unul dintre cei mai pasionali și ambițioși bărbați care au trăit vreodată – a fost îngropat în același pământ cu catârul său. În cele din urmă, toți vom trece și vom fi uitați încet. Ar trebui să ne bucurăm de acest scurt timp pe care îl avem pe pământ – să nu fim robiți de emoții care ne fac nefericiți și nemulțumiți.

Deplasare prin serie<< Adevărata sursă a valoriiFiecare cu-ale sale >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top