Despre datorie și circumstanțe

Furia este un combustibil rău

Acest articol e numărul 224 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

10 februarie

„Nu există lucru mai uluitor decât furia, nimic mai orientat spre propriile forțe. Dacă are succes, nici unul mai arogant, dacă e dejucat, nici unul mai nebun – din moment ce nu este alungată de oboseală nici măcar la victorie, atunci când întâmplarea elimină adversarul, își întoarce dinții asupra ei înșiși.”

~ Seneca – Despre furie, 3.1.5

După cum au spus stoicii de multe ori, a te enerva aproape că nu rezolvă nimic. De obicei, înrăutățește lucrurile. Ne supărăm, apoi cealaltă persoană se supără – acum toată lumea este supărată, iar problema nu este mai aproape de rezolvare.

Mulți oameni de succes vor încerca să-ți spună că furia este un combustibil puternic în viața lor. Dorința de a „demonstra că toți au greșit” sau de a „le-o spune în față” i-a făcut pe mulți milionari. Furia față de a fi numit gras sau prost a creat specimene fizice fine și minți strălucitoare. Furia de a fi respins i-a motivat pe mulți să-și croiască propria cale.

Dar asta e miopie. Astfel de povești ignoră poluarea produsă ca efect secundar și uzura pe care aceasta o aduce motorului. Ele ignoră ce se întâmplă atunci când acea furie inițială se epuizează – și că acum trebuie să fie generată din ce în ce mai mult pentru a menține mașina în funcțiune (până când, în cele din urmă, singura sursă rămasă este furia față de sine). „Ura este o povară prea mare de suportat”, i-a avertizat Martin Luther King Jr. pe colegii săi lideri pentru drepturile civile în 1967, deși aveau toate motivele să răspundă urii cu ură.

Același lucru este valabil și pentru furie – de fapt, este adevărat pentru majoritatea emoțiilor extreme. Sunt combustibili toxici. Există o mulțime în lume, fără îndoială, dar nu merită niciodată costurile aferente.

Deplasare prin serie<< Nu trebuie să ai o opinieErou sau Nero? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top