Despre datorie și circumstanțe

Gândește înainte de a acționa

Acest articol e numărul 228 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 15

14 februarie

„Căci a fi înțelept este un singur lucru – să ne concentrăm atenția asupra inteligenței noastre, care ghidează toate lucrurile pretutindeni.”

~ Heraclit, citat de Diogene Laerțiu – Despre viețile și doctrinele filosofilor, 9.1

De ce am făcut asta? probabil te-ai întrebat. Noi toți ne-ntrebăm asta. Cum am putut să fiu atât de prost?
La ce mă gândeam?

Nu ai fost prost. Aceasta este problema. În acel cap al tău se află tot motivul și inteligența de care ai nevoie. Partea dificilă este să te asiguri că este pusă la lucru și utilizată. Este să te asiguri că mintea ta este stăpână, nu emoțiile tale, nu senzațiile tale fizice imediate, nu hormonii tăi.

Fixează-ți atenția asupra inteligenței tale. Lasă-o să-și facă treaba.

Deplasare prin serie<< Plăcerea poate deveni pedeapsăDoar vise rele >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu