Ia în considerare și eșecurile

Acest articol e numărul 61 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

31 august

„Când eşti lovit de greşeala cuiva, treci repede să examinezi ce greşeală asemănătoare cu a acestuia comiţi tu: de pildă, faptul că socoteşti o monedă din argint drept un bun, sau plăcerile sau mărunta glorie şi altele de acest fel. Căci, reflectând la aceasta, vei uita repede mânia, fiindcă în acelaşi timp îţi va veni în minte faptul că el este constrâns. Ce ar putea să facă? Dacă poţi, îndepărtează de lângă el ceea ce îl constrânge să greşească.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 10.30

Anterior ni s-a amintit de credința tolerantă a lui Socrate că „nimeni nu greșește intenționat”. Cea mai clară dovadă a acestei ipoteze? De fiecare dată am greșit fără răutate sau intenție. Îți amintești de ele? Când erai nepoliticos pentru că nu dormiseși de două zile. Momentul în care ai acționat pe baza informațiilor proaste. Momentele în care ai plecat, ai uitat, nu ai înțeles. Lista continuă și continuă.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să nu blamezi oamenii sau să-i califici drept dușmani. Fii la fel de iertător pentru ei ca și pentru tine. Iartă-i la fel ca și pe tine, astfel încât să poți continua să lucrezi cu ei și să profiți de talentele lor.

Deplasare prin serie<< Când te simți inertUn suflet puternic e mai bun decât norocul >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu