Despre datorie și circumstanțe

Ia în considerare și eșecurile

Acest articol e numărul 61 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

31 august

„Când eşti lovit de greşeala cuiva, treci repede să examinezi ce greşeală asemănătoare cu a acestuia comiţi tu: de pildă, faptul că socoteşti o monedă din argint drept un bun, sau plăcerile sau mărunta glorie şi altele de acest fel. Căci, reflectând la aceasta, vei uita repede mânia, fiindcă în acelaşi timp îţi va veni în minte faptul că el este constrâns. Ce ar putea să facă? Dacă poţi, îndepărtează de lângă el ceea ce îl constrânge să greşească.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 10.30

Anterior ni s-a amintit de credința tolerantă a lui Socrate că „nimeni nu greșește intenționat”. Cea mai clară dovadă a acestei ipoteze? De fiecare dată am greșit fără răutate sau intenție. Îți amintești de ele? Când erai nepoliticos pentru că nu dormiseși de două zile. Momentul în care ai acționat pe baza informațiilor proaste. Momentele în care ai plecat, ai uitat, nu ai înțeles. Lista continuă și continuă.

Acesta este motivul pentru care este atât de important să nu blamezi oamenii sau să-i califici drept dușmani. Fii la fel de iertător pentru ei ca și pentru tine. Iartă-i la fel ca și pe tine, astfel încât să poți continua să lucrezi cu ei și să profiți de talentele lor.

Deplasare prin serie<< Când te simți inertUn suflet puternic e mai bun decât norocul >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top