Despre datorie și circumstanțe

Ia o mușcătură

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

30 decembrie

„Să suporți încercările cu mintea calmă
răpește nenorocirii puterea și povara ei.”

~ Seneca – Hercules Oetaeus, 231-232

Oamenii pe care îi admiri, cei care par a fi capabili să facă față și să răspundă cu succes adversității și dificultăților, ce au în comun? Simțul lor de echilibru, disciplina lor ordonată. Pe linia lor, în mijlocul criticilor, după o tragedie sfâșietoare, într-o perioadă stresantă, continuă.

Nu pentru că sunt mai buni decât tine. Nu pentru că sunt mai deștepți. Doar pentru că au aflat un mic secret. Poți elimina orice situație dificilă, cultivând o minte calmă. Luând-o în considerare și meditând asupra ei în prealabil.

Și acest lucru este valabil nu doar pentru adversitățile noastre de zi cu zi, ci și pentru cea mai mare și mai inevitabilă încercare dintre toate: propria noastră eventuală moarte. Ar putea veni mâine, ar putea veni peste patruzeci de ani. Ar putea fi rapid și nedureros, sau poate fi chinuitoare. Cel mai mare atu al nostru în acea încercare nu va fi religia, nici măcar cuvintele înțelepte ale filozofilor. Va fi, pur și simplu, mintea noastră calmă și raționată.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu