Despre datorie și circumstanțe

Iată, acum ca întotdeauna

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

20 noiembrie

„Cine a văzut lucrurile de acum a văzut tot ceea ce a fost din veşnicie şi ceea ce va fi în viitor la nesfârşit; căci toate lucrurile au aceeaşi origine şi aceeaşi specie.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.37

Evenimentele care se vor întâmpla astăzi sunt aceleași cu lucrurile care s-au întâmplat întotdeauna. Oameni care trăiesc și mor, animale care trăiesc și mor, nori care se rostogolesc și se rostogolesc, aer inspirat și expirat, așa cum a fost de eoni. Acest moment chiar acum, pentru a-l parafraza pe Emerson, este un citat al momentelor care au venit înainte și vor veni și după.

Această idee nu este exprimată nicăieri mai frumos decât în ​​imnul creștinismului Gloria Patri. „Așa cum a fost la început, și acum, și întotdeauna, și în vecii vecilor.” Acest gând nu trebuie să fie deprimant sau înălțător. Este doar un fapt. Cu toate acestea, poate avea un efect calmant, de centrare. Nu trebuie să te entuziasmezi, nu trebuie să aștepți bolduri și ace. Dacă nu ai văzut asta înainte, altcineva a văzut-o. Asta poate fi o ușurare.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu