Despre datorie și circumstanțe

Împinge pentru înțelegere aprofundată

Acest articol e numărul 207 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
24 ianuarie

„De la Rusticus: [am învățat] faptul de a studia textele cu grijă, de a nu mă mulţumi cu o cunoaştere generală a lor şi de a nu-mi da repede asentimentul celor care vorbesc în jurul meu”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 1.7.3

Prima carte a Meditațiilor lui Marcus Aurelius începe cu un catalog al recunoștinței. El mulțumește, rând pe rând, influențelor principale din viața sa. Unul dintre oamenii cărora îi mulțumește este Quintus Junius Rusticus, un profesor care a dezvoltat în elevul său dragostea pentru claritate profundă și înțelegere – o dorință de a nu opri doar la suprafață când vine vorba de învățare.

Tot de la Rusticus a aflat Marcus de Epictet. De fapt, Rusticus i-a împrumutat lui Marcus copia personală a prelegerilor lui Epictet. În mod clar, Marcus nu a fost mulțumit doar să înțeleagă esența acestor prelegeri și nu le-a acceptat pur și simplu la recomandarea profesorului său. Paul Johnson a glumit odată că Edmund Wilson a citit cărți „de parcă autorul ar fi judecat pentru viața lui”. Așa l-a citit Marcus pe Epictet – iar când lecțiile s-au adunat, le-a absorbit. Au devenit parte din ADN-ul lui ca ființă umană. Le-a citat pe larg de-a lungul vieții sale, găsind claritate și putere reală în cuvinte, chiar și în mijlocul luxului și puterii imense pe care avea să le dețină.

Acesta este genul de lectură profundă și de studiu pe care trebuie să-l cultivăm, de asemenea, motiv pentru care citim doar o pagină pe zi în loc de un capitol la un moment dat. Așa că ne putem face timp să citim cu atenție și profund.

Deplasare prin serie<< Adevărul despre baniSingurul premiu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top