Împrăștie vestea

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

16 octombrie

„Unii oameni cu minți excepționale înțeleg rapid virtutea sau o produc în ei înșiși. Dar alte tipuri slabe și leneșe, împiedicate de obiceiurile proaste, trebuie să aibă sufletele ruginite în mod constant spulberate… Tipurile mai slabe vor fi ajutate și își vor elimina părerile lor proaste dacă îi vom pune în grija principiilor filozofiei.”

~ Seneca – Scrisori morale, 95.36-37

Stoicismul nu este o religie evanghelică. Nu ești obligat să salvezi pe nimeni – nu există riscul iadului dacă un suflet rămâne în necunoașterea învățăturilor lui Epictet sau Marcus Aurelius.

Dar acum că ai învățat și ai studiat o cale mai bună, poți fi de folos altora. Îți poți împărtăși înțelepciunea sau înțelegerea cu un prieten sau cu un străin – amintindu-ți: comportamentul este întotdeauna un exemplu mai bun decât o prelegere.

Toată lumea merită să beneficieze de „principiile filozofiei” așa cum a spus Seneca. Dacă vezi pe cineva care are nevoie de ajutor sau a solicitat îndrumare, oferă-i-l. Le datorezi atât de mult.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu