Despre datorie și circumstanțe

Împrăștie vestea

Acest articol e numărul 107 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

16 octombrie

„Unii oameni cu minți excepționale înțeleg rapid virtutea sau o produc în ei înșiși. Dar alte tipuri slabe și leneșe, împiedicate de obiceiurile proaste, trebuie să aibă sufletele ruginite în mod constant spulberate… Tipurile mai slabe vor fi ajutate și își vor elimina părerile lor proaste dacă îi vom pune în grija principiilor filozofiei.”

~ Seneca – Scrisori morale, 95.36-37

Stoicismul nu este o religie evanghelică. Nu ești obligat să salvezi pe nimeni – nu există riscul iadului dacă un suflet rămâne în necunoașterea învățăturilor lui Epictet sau Marcus Aurelius.

Dar acum că ai învățat și ai studiat o cale mai bună, poți fi de folos altora. Îți poți împărtăși înțelepciunea sau înțelegerea cu un prieten sau cu un străin – amintindu-ți: comportamentul este întotdeauna un exemplu mai bun decât o prelegere.

Toată lumea merită să beneficieze de „principiile filozofiei” așa cum a spus Seneca. Dacă vezi pe cineva care are nevoie de ajutor sau a solicitat îndrumare, oferă-i-l. Le datorezi atât de mult.

Deplasare prin serie<< Oferă oamenilor beneficiul îndoieliiBeneficiul bunătății >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top