Despre datorie și circumstanțe

Începe de unde e lumea

Acest articol e numărul 38 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 12

Despre datorie și circumstanțe
8 august

„Fă ceea ce, în acest moment, îţi cere natura. Acţionează conform impulsului dacă îţi este permis şi nu te uita împrejur dacă te va vedea cineva. Nu-ţi pune speranţa în Republica lui Platon, ci fii mulţumit dacă fie şi cel mai mic lucru progresează, şi gândeşte-te că un succes cât de mic înseamnă ceva.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.29.(4)

Ai auzit vreodată expresia „Nu lăsa mai binele să fie dușmanul binelui”? Ideea nu este să-ți limitezi sau să-ți compromiți standardele, ci mai degrabă să nu fii prins în capcana idealismului. Organizatorul comunității Saul Alinsky își deschide cartea Regulile pentru radicali (Rules for radicals) cu o articulație pragmatică, dar inspiratoare a acestei idei:

Ca organizator pornesc de unde este lumea, așa cum este, nu de unde aș vrea să fie. Faptul că acceptăm lumea așa cum este ea nu slăbește în niciun sens dorința noastră de a o schimba în ceea ce credem că ar trebui să fie – este necesar să începem de unde este lumea dacă vrem s-o schimbăm în ceea ce credem că ar trebui să fie.

Există multe lucruri pe care le-ai putea face chiar acum, astăzi, care ar face lumea un loc mai bun. Există o mulțime de pași mici care, dacă i-ai face, ar ajuta la avansarea lucrurilor. Nu vă scuzați să le faceți pentru că condițiile nu sunt corecte sau pentru că în curând ar putea apărea o oportunitate mai bună. Fă ce poți, acum. Și după ce ai făcut-o, păstreaz-o în perspectivă, nu exagera cu rezultatele. Evită atât ego-ul, cât și scuza, înainte și după.

Deplasare prin serie<< Pragmatic și principialRămâi la fapte >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top