Începe de unde e lumea

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 10

8 august

„Fă ceea ce, în acest moment, îţi cere natura. Acţionează conform impulsului dacă îţi este permis şi nu te uita împrejur dacă te va vedea cineva. Nu-ţi pune speranţa în Republica lui Platon, ci fii mulţumit dacă fie şi cel mai mic lucru progresează, şi gândeşte-te că un succes cât de mic înseamnă ceva.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.29.(4)

Ai auzit vreodată expresia „Nu lăsa mai binele să fie dușmanul binelui”? Ideea nu este să-ți limitezi sau să-ți compromiți standardele, ci mai degrabă să nu fii prins în capcana idealismului. Organizatorul comunității Saul Alinsky își deschide cartea Regulile pentru radicali (Rules for radicals) cu o articulație pragmatică, dar inspiratoare a acestei idei:

Ca organizator pornesc de unde este lumea, așa cum este, nu de unde aș vrea să fie. Faptul că acceptăm lumea așa cum este ea nu slăbește în niciun sens dorința noastră de a o schimba în ceea ce credem că ar trebui să fie – este necesar să începem de unde este lumea dacă vrem s-o schimbăm în ceea ce credem că ar trebui să fie.

Există multe lucruri pe care le-ai putea face chiar acum, astăzi, care ar face lumea un loc mai bun. Există o mulțime de pași mici care, dacă i-ai face, ar ajuta la avansarea lucrurilor. Nu vă scuzați să le faceți pentru că condițiile nu sunt corecte sau pentru că în curând ar putea apărea o oportunitate mai bună. Fă ce poți, acum. Și după ce ai făcut-o, păstreaz-o în perspectivă, nu exagera cu rezultatele. Evită atât ego-ul, cât și scuza, înainte și după.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu