Despre datorie și circumstanțe

Înțelegerea cu cei ce te urăsc

Acest articol e numărul 78 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

17 septembrie

„Cineva mă va dispreţui? Îl priveşte. Eu însă voi avea în vedere să nu fiu găsit spunând sau făcând ceva demn de dispreţ. Cineva mă va urî? Îl priveşte. Eu însă voi rămâne binevoitor şi blând cu oricine şi pregătit să arăt chiar şi aceluia care mă urăşte greşeala sa, nu într-un mod jignitor, nici ca şi cum i-aş arăta că de-abia îl suport, ci într-un mod nobil şi onest…”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 11.13

Când cineva are o părere puternică despre ceva, asta spune de obicei mai multe despre el însuși decât despre orice sau cine se întâmplă să fie vorba. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de resentimente și ură față de alți oameni. (Este o ironie tristă faptul că cei prejudiciați găzduiesc deseori atracții secrete pentru cei pe care îi urăsc atâta în public.)

Din acest motiv, stoicul face două lucruri atunci când întâlnește ură sau opinie proastă la alții. Ei întreabă: Este această opinie sub controlul meu? Dacă există o șansă de influențare sau de schimbare, ei o aleg. Dar dacă nu există, ei acceptă această persoană așa cum este (și nu urăsc niciodată un hater). Treaba noastră este deja destul de grea. Nu avem timp să ne analizăm ce gândesc alții, chiar dacă este vorba despre noi înșine.

Deplasare prin serie<< Oricine poate avea noroc, nu oricine poate perseveraTratarea durerii >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top