Înțelegerea cu cei ce te urăsc

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

17 septembrie

„Cineva mă va dispreţui? Îl priveşte. Eu însă voi avea în vedere să nu fiu găsit spunând sau făcând ceva demn de dispreţ. Cineva mă va urî? Îl priveşte. Eu însă voi rămâne binevoitor şi blând cu oricine şi pregătit să arăt chiar şi aceluia care mă urăşte greşeala sa, nu într-un mod jignitor, nici ca şi cum i-aş arăta că de-abia îl suport, ci într-un mod nobil şi onest…”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 11.13

Când cineva are o părere puternică despre ceva, asta spune de obicei mai multe despre el însuși decât despre orice sau cine se întâmplă să fie vorba. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de resentimente și ură față de alți oameni. (Este o ironie tristă faptul că cei prejudiciați găzduiesc deseori atracții secrete pentru cei pe care îi urăsc atâta în public.)

Din acest motiv, stoicul face două lucruri atunci când întâlnește ură sau opinie proastă la alții. Ei întreabă: Este această opinie sub controlul meu? Dacă există o șansă de influențare sau de schimbare, ei o aleg. Dar dacă nu există, ei acceptă această persoană așa cum este (și nu urăsc niciodată un hater). Treaba noastră este deja destul de grea. Nu avem timp să ne analizăm ce gândesc alții, chiar dacă este vorba despre noi înșine.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu