Despre datorie și circumstanțe

Întotdeauna la fel

Acest articol e numărul 132 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 4

Despre datorie și circumstanțe
10 noiembrie

„Gândeşte-te, de exemplu, la vremurile lui Vespasian: vei vedea peste tot aceleaşi lucruri: oameni care se căsătoresc,care îşi cresc copiii, care se îmbolnăvesc, care mor, care duc războaie, care sărbătoresc, care fac negustorie, care cultivă pământul, care linguşesc, care sunt aroganţi, suspicioşi, care pun la cale conspiraţii, care doresc moartea altora, care bombăne nemulţumiţi de prezent, care iubesc, care adună averi, care râvnesc consulatul, puterea imperială. Ei bine, acea viaţă a lor nu mai e nicăieri. Apoi, treci la vremurile lui Traian: din nou peste tot aceleaşi lucruri, şi viaţa acestora s-a sfârşit.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.32

Ernest Hemingway își deschide cartea „Fiesta” cu un verset biblic: „O generație trece și o altă generație vine; dar pământul rămâne pentru totdeauna. De asemenea, soarele răsare și soarele apune și se odihnește în locul unde a răsărit.” Editorul său ar spune că acest pasaj „conținea toată înțelepciunea lumii antice”.

Și ce înțelepciune este asta? Unul dintre cele mai izbitoare lucruri despre istorie este de cât timp ființele umane fac ceea ce fac. Deși anumite atitudini și practici au apărut și au dispărut, ceea ce a mai rămas sunt oamenii – care trăiesc, mor, iubesc, luptă, plâng, râd.

Rapoartele mass-media sau cărțile populare perpetuează adesea credința că am atins apogeul umanității sau că, de data aceasta, lucrurile sunt cu adevărat diferite. Ironia este că oamenii au crezut asta de secole.

Oamenii puternici rezistă acestei noțiuni. Ei știu că, cu câteva excepții, lucrurile sunt la fel cum au fost și vor fi întotdeauna. Ești la fel ca oamenii care au venit înaintea ta și nu ești decât o scurtă escală până la oamenii ca tine, care te vor urma. Pământul rămâne veșnic, dar noi vom veni și vom pleca.

Deplasare prin serie<< Totul e fluidNu e vorba de lucru, ci de ceea ce facem cu el >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top