Întreține calmul, menține controlul

Acest articol e numărul 82 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

21 septembrie

„Când lucrurile care te înconjoară te constrâng, ca să zic aşa, să te zbuciumi foarte tare, întoarce-te repede în tine însuţi şi nu-ţi ieşi din ritm mai mult decât este necesar. Căci, odată cu întoarcerea continuă la armonie, vei fi mai stăpân pe aceasta.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.11

Vom fi surprinși nepregătiți din când în când. Nu doar prin evenimente de tip „lebădă neagră”– un atac terorist sau o panică financiară – ci și de evenimente minore, neașteptate. Bateria mașinii tale moare, prietenul tău anulează în ultimul moment, brusc nu te simți bine. Aceste situații au un mod de a ne arunca în confuzie și dezordine. Am făcut o presupunere despre lume și am construit planuri pe baza acestei presupuneri. Acum că presupunerea s-a prăbușit, la fel ar putea și organizarea sau înțelegerea noastră.

Este perfect OK! S-a întâmplat. O linie de infanteriști se va confrunta cu atacuri devastatoare – ceea ce este esențial este că nu permit ca haosul să domnească. Muzicienii vor întâmpina dificultăți tehnice și își vor pierde locul din când în când. În ambele cazuri, contează doar să-și revină cât mai repede posibil.

Același lucru este valabil și pentru tine astăzi. Ordinea și pacea ar putea fi întrerupte de o nouă circumstanță. BINE. Întoarce-te spre tine și găsește-ți drumul înapoi.

Deplasare prin serie<< Viața nu e un dansNicio durere, niciun câștig >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu