Despre datorie și circumstanțe

Întreține calmul, menține controlul

Acest articol e numărul 82 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

21 septembrie

„Când lucrurile care te înconjoară te constrâng, ca să zic aşa, să te zbuciumi foarte tare, întoarce-te repede în tine însuţi şi nu-ţi ieşi din ritm mai mult decât este necesar. Căci, odată cu întoarcerea continuă la armonie, vei fi mai stăpân pe aceasta.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 6.11

Vom fi surprinși nepregătiți din când în când. Nu doar prin evenimente de tip „lebădă neagră”– un atac terorist sau o panică financiară – ci și de evenimente minore, neașteptate. Bateria mașinii tale moare, prietenul tău anulează în ultimul moment, brusc nu te simți bine. Aceste situații au un mod de a ne arunca în confuzie și dezordine. Am făcut o presupunere despre lume și am construit planuri pe baza acestei presupuneri. Acum că presupunerea s-a prăbușit, la fel ar putea și organizarea sau înțelegerea noastră.

Este perfect OK! S-a întâmplat. O linie de infanteriști se va confrunta cu atacuri devastatoare – ceea ce este esențial este că nu permit ca haosul să domnească. Muzicienii vor întâmpina dificultăți tehnice și își vor pierde locul din când în când. În ambele cazuri, contează doar să-și revină cât mai repede posibil.

Același lucru este valabil și pentru tine astăzi. Ordinea și pacea ar putea fi întrerupte de o nouă circumstanță. BINE. Întoarce-te spre tine și găsește-ți drumul înapoi.

Deplasare prin serie<< Viața nu e un dansNicio durere, niciun câștig >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top