Iubește arta smereniei

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

10 iulie

„Micul meșteșug pe care l-ai învăţat iubeşte-l şi bazează-te pe el. Petrece-ţi restul vieţii ca un om care a încredinţat, cu tot sufletul, zeilor toate bunurile sale şi care nu
se face nici tiranul, nici sclavul altui om.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.31

Oprește-te la un club de comedie, de stand-up, în orice seară de weekend și este probabil să-i găsești pe cei mai mari și mai cunoscuți comedieni ai lumii acolo, practicându-și abilitățile pentru doar o mână de oameni.

E drept că acum e o perioadă mai dificilă, economic vorbind, dar în condiții normale, chiar și cei care poate ar fi realizați material, dacă ar fi întrebați: „De ce faci asta? De ce mai practici asta?”, răspunsul ar fi de obicei: „Pentru că mă pricep la asta. Pentru că îmi place. Pentru că vreau să mă perfecționez. Pentru că mă străduiesc să mă conectez cu publicul. Pentru că pur și simplu nu pot să nu o fac.

Nu este o corvoadă pentru ei să urce pe scenă la 1 dimineața. Este revigorant. Poate că nu e obligatoriu să o facă. Sunt liberi și aleg acest lucru.

Indiferent de smerenia artei pe care o practici: ești sigur că îți faci timp pentru asta? Îți place ceea ce faci suficient pentru a-i acorda timp? Poți avea încredere că, dacă depui efort, restul va decurge de la sine? Iubește-ți abilitățile, fii meșter..

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu