Despre datorie și circumstanțe

Legarea propriilor dorințe de ceea ce va fi

Acest articol e numărul 124 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
2 noiembrie

„Dar nu am fost niciodată împiedicat în voința mea și nici forțat împotriva ei. Și cum este posibil acest lucru? Mi-am legat alegerea de a acționa de voința lui Zeului. Zeul vrea să fiu bolnav, așa este voia mea. El dorește ca eu să aleg ceva, la fel și eu. El dorește ca eu să ajung la ceva sau să mi se dea ceva — și eu îmi doresc la fel. Ceea ce Zeul nu vrea, eu nu doresc.”

~ Epictet – Discursuri, 4.1.89

Când generalul Dwight D. Eisenhower i-a scris soției sale în ajunul debarcării din Normandia, el i-a spus: „Tot ce ne-am putut gândi a fost făcut, trupele sunt în formă, toată lumea face tot posibilul. Răspunsul este în poala zeilor.” Făcuse tot ce putea – și acum, ce avea să se întâmple și, după cum ar putea spune Epictet, era gata să suporte orice ar fi fost. De fapt, Eisenhower scrisese o altă scrisoare în acea noapte și o pregătise pentru eliberare în cazul în care invazia eșua. Dacă eșecul era ceea ce voia Dumnezeu – sau soarta sau norocul sau cum vrei să-i spui –, el era gata.

Există o lecție minunată acolo. Omul responsabil de cea mai puternică armată pe care o adunase vreodată lumea, în ajunul celei mai bine organizate și planificate invazii pe care, sperăm, o va cunoaște vreodată, a fost suficient de umil pentru a ști că rezultatul aparținea în cele din urmă cuiva sau a ceva mai mare decât el.

Și așa se întâmplă cu toate aventurile noastre. Indiferent cât de multă pregătire, indiferent cât de pricepuți sau deștepți suntem, rezultatul final este în poala zeilor. Cu cât știm mai devreme asta, cu atât vom fi mai buni.

Deplasare prin serie<< Ce este acceptareaRespectarea rețetelor medicale >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top