Căderea de presiune în spațiul inelar

LOT – Leak Off Test (calcul și procedură)

Cuprins

Views: 26

LOT

Leak Off Test

Conform Schlumberger, LOT este un test pentru stabilirea rezistenței sau a presiunii de fracturare a formațiunii geologice deschise, efectuat de obicei imediat după reluarea forajului sub șiul ultimei coloane tubate.

Pe durata testului, sonda este închisă, fluidul fiind pompat treptat, pentru a mări presiunea la care este testată formațiunea geologică…

Testul LOT se folosește pentru aflarea gradientului de fisurare al anumitor formațiuni geologice aflate imediat sub șiul coloanei tubate. Această informație e utilă pentru stabilirea ECD, Densitatea Echivalentă maximă în Circulație ce poate fi folosită pe durata forajului până la tubarea coloanei următoare…

Formule de calcul ale căderii de presiune în spațiul inelar

Sistemul metric

În sistemul metric, formula de calcul a presiunii LOT în echivalent densitate fluid foraj (altfel spus densitatea maximă a fluidului de foraj ce poate fi folosită până la tubarea următoarei coloane) este:

\text{LOT în echivalent densitate fluid}=\dfrac{\text{LOT presiune test}}{0,00981 \times \text{TVD șiu}} + \text{Densitate curentă fluid foraj}

unde:

 • LOT → Leak Off Test în echivalent densitate fluid, în [kg/mc]
 • LOT presiune test → valoarea presiunii testului LOT, în [kPa]
 • TVD șiu → adâncimea de fixare a șiului pe verticală, în [m]
 • Densitate curentă fluid foraj, în [kg/m3]

Notă: Valoarea LOT calculată trebuie rotunjită totdeauna în jos!

Formular de calcul 1

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”21″ ]

Sistemul  oilfield

Un convertor util între unități ale diverselor sisteme de măsură poate fi găsit și aici.

În acest sistem, formula de calcul a LOT în echivalent densitate fluid foraj (altfel spus densitatea maximă a fluidului de foraj ce poate fi folosită până la tubarea următoarei coloane) este:

\text{LOT în echivalent densitate fluid}=\dfrac{\text{LOT presiune test}}{0,052 \times \text{TVD șiu}} + \text{Densitate curentă fluid foraj}

unde:

 • LOT → Leak Off Test în echivalent densitate fluid, în [ppg]
 • LOT presiune test → valoarea presiunii testului LOT, în [psi]
 • TVD șiu → adâncimea de fixare a șiului pe verticală, în [ft]
 • Densitate curentă fluid foraj, în [ppg]

Notă: Valoarea LOT calculată trebuie rotunjită totdeauna în jos!

Formular de calcul 2

[CP_CALCULATED_FIELDS id=”22″ ]

Ghid procedural orientativ pentru efectuarea LOT

De multe ori poate fi necesară respectarea procedurii companiei. Dar, un ghid orientativ va conține următorii pași:

 1. Se sapă câțiva metri sub șiul ultimei coloane tubate, se circulă și se urmăresc probele de sită pentru a confirma că s-a intrat în teren, apoi se retrage sapa în coloană.
 2. Se închide prevenitorul pe prăjini (obturând curgerea în spațiul inelar); se realizează legătura dintre prăjini și o pompă (de preferat un agregat de cimentare) și se pompează fluid de foraj în sondă, cu duza deschisă, confirmând astfel că linia de suprafață este plină cu fluid de foraj.
 3. Se oprește pomparea și se închide duza.
 4. Se pompează treptat volume mici de fluid de foraj în puț, cu o frecvență constantă a pompei. Se înregistrează cursele totale ale pompei, presiunea la prăjini și presiunea la coloană. Se pompează în continuare; când se trasează un grafic între cursele pompate și presiune, dacă formațiunea geologică nu cedează, graficul obținut va fi o linie dreaptă. Când presiunea depășește rezistența formațiunii deschise, aceasta se va fisura permițând fluidului de foraj să pătrundă în interiorul său, consecința fiind devierea graficului de la linia dreaptă. Semnificația acestei devieri este aceea a fracturării formațiunii și a injectării de fluid. Valoarea la care graficul deviază de la linia dreaptă poate fi numită ca presiune LOT.
 5. Se scurge presiunea și se deschide prevenitorul. Se poate relua  forajul.

Putem refolosi imaginea prezentată și în articolul dedicat FIT:

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top