Despre datorie și circumstanțe

Lungul drum…

Acest articol e numărul 22 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
23 iulie

„Pe toate aceste lucruri la care te rogi să ajungi de-a lungul unei perioade de timp poţi să le ai chiar din această clipă, dacă nu ţi le-ai refuza tu însuţi.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.1

Întreabă majoritatea oamenilor la ce lucrează și vei primi un răspuns de genul: „Încerc să devin un [pune profesia].” Sau îți vor spune că încearcă să fie numiți într-un comitet impresionant, într-o poziție, să devină milionari, să descopere ceva, să devină faimoși, orice. Acum mai puneți câteva întrebări, cum ar fi „De ce faci asta?” sau „Cum speri să fie când vei obține asta?”, și vei găsi că, în esență, oamenii își doresc libertate, vor fericire și doresc respectul colegilor lor.

Un stoic se uită la toate acestea și clatină din cap la efortul și cheltuielile imense pe care le punem la bătaie pentru aceste lucruri ușor de obținut. Este ca și cum am prefera să petrecem ani de zile construind o mașină complicată, în loc să ne întindem și să luăm ceea ce dorim. Este ca și cum ai căuta peste tot ochelarii de soare și apoi îți dai seama că ți-au fost pe cap tot timpul.

Libertate? Asta e ușor. Este alegerea ta.
Fericire? Asta e ușor. Este alegerea ta.
Respectul colegilor tăi? Și asta este una din opțiunile tale.
Și toate acestea sunt chiar în fața ta. Nu este nevoie să parcurgi drum lung pentru a ajunge acolo.

Deplasare prin serie<< Definiția nebunieiUndeva, cineva moare >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top