Lungul drum…

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

23 iulie

„Pe toate aceste lucruri la care te rogi să ajungi de-a lungul unei perioade de timp poţi să le ai chiar din această clipă, dacă nu ţi le-ai refuza tu însuţi.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 12.1

Întreabă majoritatea oamenilor la ce lucrează și vei primi un răspuns de genul: „Încerc să devin un [pune profesia].” Sau îți vor spune că încearcă să fie numiți într-un comitet impresionant, într-o poziție, să devină milionari, să descopere ceva, să devină faimoși, orice. Acum mai puneți câteva întrebări, cum ar fi „De ce faci asta?” sau „Cum speri să fie când vei obține asta?”, și vei găsi că, în esență, oamenii își doresc libertate, vor fericire și doresc respectul colegilor lor.

Un stoic se uită la toate acestea și clatină din cap la efortul și cheltuielile imense pe care le punem la bătaie pentru aceste lucruri ușor de obținut. Este ca și cum am prefera să petrecem ani de zile construind o mașină complicată, în loc să ne întindem și să luăm ceea ce dorim. Este ca și cum ai căuta peste tot ochelarii de soare și apoi îți dai seama că ți-au fost pe cap tot timpul.

Libertate? Asta e ușor. Este alegerea ta.
Fericire? Asta e ușor. Este alegerea ta.
Respectul colegilor tăi? Și asta este una din opțiunile tale.
Și toate acestea sunt chiar în fața ta. Nu este nevoie să parcurgi drum lung pentru a ajunge acolo.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu