Despre datorie și circumstanțe

Mai întâi, un antrenament dur de iarnă

Acest articol e numărul 64 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

Despre datorie și circumstanțe
3 septembrie

„Trebuie să urmăm un antrenament greu de iarnă și să nu ne grăbim în lucruri pentru care nu ne-am pregătit.”

~ Epictet – Discursuri, 1.2.32

Înainte de apariția războiului modern, de obicei, armatele se desființau pe timpul iernii. Războiul nu a fost războiul total așa cum îl înțelegem noi astăzi, ci mai degrabă o serie de raiduri punctate de câte o rară bătălie decisivă.

Când Epictet spunea că ar trebui să trecem prin „antrenamente grele de iarnă” – cuvântul grecesc este cheimaskêsai – el contesta noțiunea existenței a ceva precum soldatul cu jumătate de normă (sau orice lucru cu jumătate de normă în acest sens). Pentru a obține victoria, trebuie să dedici fiecare secundă și fiecare resursă pregătirii și antrenamentului. LeBron James nu ia o pauză de vară – o folosește pentru a lucra la alte aspecte ale jocului său. Armata își antrenează soldații zi și noapte când nu sunt în război, în pregătire pentru când trebuie să meargă la război; când merg la război, luptă până când acesta se termină.

Același lucru este valabil și pentru noi. Nu putem trăi doar cu jumătate de inimă. Nu e timp liber. Nici măcar nu sunt weekend-uri. Ne pregătim întotdeauna pentru ceea ce viața ar putea arunca asupra noastră – și atunci când se întâmplă, suntem pregătiți și nu ne oprim până nu rezolvăm.

Deplasare prin serie<< Școala filosofului este un spitalCum poți ști, dacă nu ai fost niciodată testat? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top