- Marea conversație (1)
- Marea conversație (2) – Mitul
- Marea conversație (3) – Homer
- Marea conversație (4) – Thales
- Marea conversație (5) – Anaximandru
- Marea conversație (6) – Xenofan
- Marea conversație (7) – Heraclit
- Marea conversație (8) – Parmenide
- Marea conversație (9) – Zenon din Elea
- Marea conversație (10) – Atomismul
- Marea conversație (11) – India: Vedele și Upanișadele
- Marea conversație (12) – India: Buddha
- Marea conversație (13) – Buddha: Viziunea corectă
- Marea conversație (14) – Buddha: Non-Eul și Nāgasena
Views: 4
Începem o călătorie în istoria filosofiei, pe baza cărții lui Norman Mechert și David R. Morrow, „The Great Conversation – A historical introduction to philosophy”.
În această epocă, când chiar și cei educați au un simț atât de subțire al istoriei, accesarea filosofiei în acest mod conversațional, cumulativ, care privește înapoi și înainte poate fi un serviciu nu doar pentru înțelegerea filosofică, ci și pentru cultură, în ansamblul ei.
Probabil că nimeni nu se vrea în postura de a fi la cheremul întâmplării în opiniile sale. Sau ca opiniile sale să fie decise de chestiuni irelevante, cum ar fi pe cine cunoști sau unde ai fost crescut. Probabil vrei să să crezi ceva din motive întemeiate.
Din fericire, avem o tradiție lungă de oameni cu adevărat inteligenți care s-au gândit la probleme precum acestea și putem apela la ei pentru ajutor. Ei sunt numiți „filosofi” – iubitori de înțelepciune – și au încercat să rezolve toate aceste probleme. Aceștia au ca preocupare întrebări legate de stabilirea căror opinii, păreri sau convingeri ar avea motive întemeiate să acceptăm.
Din păcate, nici acești filosofi nu sunt toți de acord. Așa că v-ați putea întreba: dacă acești filosofi cu adevărat inteligenți nu pot fi de acord cu ceea ce spune înțelepciunea, de ce ar trebui să le acord atenție? Răspunsul este: pentru că este cea mai bună șansă pe care o aveți.
Vrem să ne gândim la aceste chestiuni cât se poate de clar și rațional. Gândirea este un fel de meșteșug. Ca orice altă meșteșug, o putem face bine sau prost, dar ne îmbunătățim prin practică. Este obișnuit ca oamenii care doresc să învețe un meșteșug, să învețe pentru un timp la un maestru, făcând ceea ce face maestrul până când vine momentul în care sunt suficient de pricepuți pentru a-și croi propriul drum. Vă puteți gândi la această „călători” virtuală ca la un fel de ucenicie în gândire, cu Socrate, Platon, Kant și ceilalți maeștri. Gândind împreună cu ei, notând opiniile și argumentele lor, urmând examinările reciproce ale opiniilor celorlalți, ar trebui să vă îmbunătățiți acea abilitate foarte importantă a dumneavoastră.
Spor!
Descoperă mai multe la Deep Design
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.