Despre datorie și circumstanțe

Maxime de la trei înțelepți

Acest articol e numărul 141 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

19 noiembrie

„Pentru orice provocare ar trebui să avem trei gânduri sub comanda noastră:
«Drumul arătat de Dumnezeu și Destin,
Pentru acel obiectiv fixat pentru mine cu mult timp în urmă.
Îl voi urma și nu mă pot împiedica; chiar dacă voința mea
este slabă voi continua.»” → Cleantes
„Cine îmbrățișează necesitatea este considerat înțelept, priceput în chestiuni divine.” → Euripide
„Dacă le place zeilor, așa să fie. S-ar putea să mă omoare, dar nu mă pot răni.” → Epictet, Enchiridion,53

Aceste trei citate compilate de Epictet ne arată – prin înțelepciunea de-a lungul istoriei – temele toleranței, flexibilității și, în cele din urmă, acceptării. Cleanthes și Euripide evocă destinul și soarta drept concepte care ajută la ușurarea acceptării. Când cineva crede într-o putere mai mare sau mai înaltă (fie ea Dumnezeu sau zei), atunci nu există un eveniment care să fie contrar planului.

Chiar dacă nu crezi într-o zeitate, te poți liniști în diversele legi ale universului sau chiar în cercul vieții. Ceea ce ni se întâmplă ca indivizi poate părea întâmplător, sau supărător, sau crud, sau inexplicabil, când, de fapt, aceste evenimente au un sens perfect atunci când perspectiva noastră este micșorată, chiar și un pic.

Să exersăm această perspectivă astăzi. Prefă-te că fiecare eveniment, indiferent dacă este dorit sau neașteptat, a fost dorit să se întâmple, dorit special pentru tine. Nu te-ai lupta cu asta, nu-i așa?

Deplasare prin serie<< Patru obiceiuri ale minții stoiceIată, acum ca întotdeauna >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top