Despre datorie și circumstanțe

Maxime de la trei înțelepți

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

19 noiembrie

„Pentru orice provocare ar trebui să avem trei gânduri sub comanda noastră:
«Drumul arătat de Dumnezeu și Destin,
Pentru acel obiectiv fixat pentru mine cu mult timp în urmă.
Îl voi urma și nu mă pot împiedica; chiar dacă voința mea
este slabă voi continua.»” → Cleantes
„Cine îmbrățișează necesitatea este considerat înțelept, priceput în chestiuni divine.” → Euripide
„Dacă le place zeilor, așa să fie. S-ar putea să mă omoare, dar nu mă pot răni.” → Epictet, Enchiridion,53

Aceste trei citate compilate de Epictet ne arată – prin înțelepciunea de-a lungul istoriei – temele toleranței, flexibilității și, în cele din urmă, acceptării. Cleanthes și Euripide evocă destinul și soarta drept concepte care ajută la ușurarea acceptării. Când cineva crede într-o putere mai mare sau mai înaltă (fie ea Dumnezeu sau zei), atunci nu există un eveniment care să fie contrar planului.

Chiar dacă nu crezi într-o zeitate, te poți liniști în diversele legi ale universului sau chiar în cercul vieții. Ceea ce ni se întâmplă ca indivizi poate părea întâmplător, sau supărător, sau crud, sau inexplicabil, când, de fapt, aceste evenimente au un sens perfect atunci când perspectiva noastră este micșorată, chiar și un pic.

Să exersăm această perspectivă astăzi. Prefă-te că fiecare eveniment, indiferent dacă este dorit sau neașteptat, a fost dorit să se întâmple, dorit special pentru tine. Nu te-ai lupta cu asta, nu-i așa?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu