Mereu iubirea

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

12 octombrie

„Hecato spune: „Te pot învăța o poțiune de dragoste făcută fără droguri, ierburi sau vrajă specială – dacă ai fi iubit, iubești.”

~ Seneca – Scrisori morale, 9.6

În 1992, Barbara Jordan s-a adresat Convenției Naționale Democratice și a criticat lăcomia, egoismul și diviziunea din deceniul precedent. Oamenii erau pregătiți pentru o schimbare. „Schimbați-o cu ce?” a întrebat ea. „Schimbați acel mediu din anii ’80 într-un mediu care să se caracterizeze prin devotament față de interesul public, serviciul public, toleranță și dragoste. Dragoste. Dragoste. Dragoste.”

Dragoste. Dragoste. Dragoste. Dragoste. De ce? Pentru că, după cum au spus Beatles, „În cele din urmă, iubirea pe care o primești este egală cu iubirea pe care o oferi”. Nu doar în politică, nu doar în toleranță, ci în viața noastră personală. Aproape că nu există nicio situație în care ura să ajute. Cu toate acestea, aproape fiecare situație este îmbunătățită prin dragoste – sau empatie, înțelegere, apreciere – chiar situații în care ești în opoziție cu cineva.

Și cine știe, s-ar putea să ți se returneze o parte din această dragoste.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu