Despre datorie și circumstanțe

Mulțumiri

Acest articol e numărul 181 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

29 decembrie

„În toate lucrurile ar trebui să încercăm să fim cât mai recunoscători posibil. Căci recunoștința este un lucru bun pentru noi înșine, într-un mod în care dreptatea, considerată în mod obișnuit ca aparținând altora, nu este. Recunoștința se răsplătește în mare măsură.”

~ Seneca – Scrisori morale, 81.19

Gândește-te la toate lucrurile pentru care poți fi recunoscător astăzi. Că ești în viață, că trăiești într-o perioadă în primul rând de pace, că ai suficientă sănătate și timp liber pentru a citi. Dar lucrurile mărunte? Persoana care ți-a zâmbit, femeia care ținea ușa deschisă, acel cântec care îți place la radio, vremea plăcută.

Recunoștința este contagioasă. Pozitivitatea sa este radiantă.

Chiar dacă astăzi ar fi ultima ta zi pe pământ – dacă ai ști dinainte că se va încheia în câteva ore scurte – ar mai fi încă multe pentru care să fii recunoscător? Cât de îmbunătățită ți-ar fi viața dacă ai începe fiecare zi așa? Dacă îl lași să treacă de dimineața până seara și să atingă fiecare parte a vieții tale?

Deplasare prin serie<< Despre ființa pomenităIa o mușcătură >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu