Nevoile tale reale sunt mici

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

29 septembrie

„Nimic nu poate satisface lăcomia, dar chiar și o mică măsură satisface natura. Așadar, sărăcia unui exil nu aduce nenorocire, deoarece niciun loc de exil nu este atât de steril încât să nu producă un sprijin suficient pentru o persoană.”

~ Seneca – Spre consolarea Helviei, 10.11b

Poate fi benefic să reflectezi la ceea ce obișnuiai să accepți ca normal. Ia în considerare primul tău salariu – cât de mare părea atunci. Sau primul tău apartament, cu propriul dormitor și baie și perdelele pe care le-ai montat în bucătărie. Astăzi, pe măsură ce ai avut mai mult succes, aceste condiții nu-ți mai par suficiente. De fapt, probabil că vrei chiar mai mult decât ceea ce ai acum. Cu toate acestea, în urmă cu doar câțiva ani, acele condiții amărâte nu erau doar suficiente, ci te făceau să te simți grozav!

Când evoluăm spre succes, uităm cât de puternici eram înainte. Suntem atât de obișnuiți cu ceea ce avem, încât aproape credem că am muri fără astea. Desigur, acesta este doar de dragul discuției. În zilele războaielor mondiale, părinții și bunicii noștri s-au conformat cu gazul, untul și electricitatea raționalizate. Au fost bine, la fel cum ai fost și tu bine, când aveai mai puțin.

Amintește-ți astăzi că ai fi fost bine și dacă lucrurile ar fi mers prost. Nevoile tale reale sunt mici. Se pot întâmpla foarte puține lucruri care ți-ar amenința cu adevărat supraviețuirea. Gândește-te la asta – și ajustează-ți grijile și temerile în consecință.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu