Nici bine, nici rău

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

4 noiembrie

„Nu există nici un rău în lucrurile în care se produce o transformare, după cum nu există nici un bine în cele ivite ca urmare a transformării.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.42

Când oamenii spun că schimbarea este bună, de obicei încearcă să liniștească pe cineva (sau pe ei înșiși). Pentru că instinctiv considerăm schimbarea ca fiind rea – sau cel puțin suntem suspicioși în privința ei. Stoicii vor să elimini cu totul acele etichete. Schimbarea nu este bună. Status quo-ul nu este rău. Doar sunt.

Amintiți-vă, evenimentele sunt obiective. Doar opinia noastră spune că ceva este bun sau rău (și, prin urmare, merită să luptăm pentru, sau împotrivă). O atitudine mai bună? Să decizi să profiți la maximum de tot. Dar pentru a face asta trebuie mai întâi să încetezi lupta.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu