Despre datorie și circumstanțe

Nicio durere, niciun câștig

Acest articol e numărul 83 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 19

Despre datorie și circumstanțe
22 septembrie

„Dificultățile arată caracterul unei persoane. Așadar, atunci când te confrunți cu o provocare, amintește-ți că Dumnezeu îți alege un partener de luptă mai tânăr, la fel ca un antrenor fizic. De ce? A deveni olimpic înseamnă transpirație! Cred că nimeni nu are o provocare mai bună decât a ta, dacă ai folosi-o ca un atlet, ar fi acel partener de luptă mai tânăr.”

~ Epictet – Discursuri, 1.24.1-2

Stoicii au adorat să folosească metafore de la olimpiade, în special despre lupte. La fel ca noi, ei au văzut sportul atât ca distracție, cât și ca pe un teren de antrenament pentru a practica provocările cu care ne vom confrunta în mod inevitabil în timpul vieții. După cum a spus odată generalul Douglas MacArthur, în cuvinte gravate ulterior la gimnaziul de la West Point:

PE CÂMPURILE DE CONFLICTE AMICALE
SE ÎNSĂMÂNȚEAZĂ SEMINȚELE CARE,
PE ALTE CÂMPURI, ÎN ALTE ZILE
VOR PURTA ROADELE VICTORIEI.

Toți s-au trezit depășiți de un adversar, frustrați de o anumită abilitate sau atribut pe care el îl are și noi nu – înălțime, viteză, viziune, orice. Modul în care alegem să răspundem la acest zbucium ne arată cine suntem ca sportivi și cine vom fi ca oameni. O vedem ca pe o șansă de a învăța și de a deveni mai puternici? Ne frustrăm și ne plângem? Sau mai rău, anulăm și găsim un joc mai ușor de jucat, unul care ne face să ne simțim bine în loc să fim provocați?

Cei mari nu evită aceste teste ale abilităților lor. Le caută pentru că ele nu sunt doar o măsură de măreție, ele sunt calea către aceasta.

Deplasare prin serie<< Întreține calmul, menține controlulCea mai sigură cetate >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top